Για τη φετινή καμπάνια του ΕΟΤ, τις προβλέψεις σχετικά με την πορεία του τουρισμού αλλά και για το εάν η Τουρκία θα επηρεάσει την τουριστική κίνηση μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τρίτη (31/5) ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

«Είμαστε το νούμερο 5 τουριστικό brand στον πλανήτη» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας και αναφέρθηκε στην αληθινή ιστορία που προβάλει η νέα καμπάνια του ΕΟΤ θέλοντας να διαφημίσει τις ομορφιές της χώρας μας.

«Tο storytelling της φετινής καμπάνιας είναι εμπνευσμένο από μία πραγματική ιστορία. Βρήκαμε με τον ΕΟΤ τον Όττο, που είναι Αυστριακός και μας είπε την ιστορία του. Ήρθε πριν από 20 χρόνια στην Ελλάδα, για λίγο και τελικά ερωτεύτηκε, παντρεύτηκε και έμεινε για πάντα. Μένει στο σπίτι που βλέπετε στο σποτ, στη Μήλο» σημείωσε.

Δίνοντας συγχαρητήρια στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού για αυτή την προσπάθεια ο υπουργός Τουρισμού επεσήμανε «το σποτ χτυπάει στο συναίσθημα του ταξιδιώτη. Αισθανόμαστε ότι είναι ένας ωραίος τρόπος να προβάλλουμε τη χώρα και πέρα από τον τουρισμό».

Η νέα καμπάνια του ΕΟΤ

«Αναπτύσσουμε τον τουρισμό και με τους ψηφιακούς νομάδες»

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στους ψηφιακούς νομάδες, τους ανθρώπους δηλαδή που εργάζονται με τηλεργασία σε διάφορα μέρη του κόσμου και ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής τους, λέγοντας: «Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες ανακάλυψαν λόγω της πανδημίας, που οι εργαζόμενοι έπρεπε να δουλεύουν από το σπίτι με τηλεργασία, ότι κάποιοι είχαν καλύτερη ψυχολογία και απέδιδαν καλύτερα. Σκέφτηκαν να τους στέλνουν 6 μήνες σε έναν ωραίο προορισμό, και να δουλεύουν από εκεί».

«Εμείς έχουμε φτιάξει νομοθετικό πλαίσιο για να προσφέρουμε καλύτερο και πιο φθηνό δίκτυο, και με τους επαγγελματίες του τουρισμού σε Ηράκλειο, Καλαμάτα και Σύρο δίνουμε τη δυνατότητα να έρθουν off season επαγγελματίες από το εξωτερικό, να μένουν στη χώρα μας. Αυτό είναι προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας. Το κάνουν και μικροί επιχειρηματίες από μόνοι τους. Οι ψηφιακοί νομάδες είναι ένα trend σύγχρονο» συμπλήρωσε.

Οι προβλέψεις για τον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι

Μιλώντας για τον τουρισμό και εστιάζοντας στο εάν θα αγγίξει τα επίπεδα του 2019 στη χώρα μας, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: «Το 2019 ήταν μια χρονιά χωρίς κρίση. Τώρα έχουμε πανδημία. Μέχρι σήμερα τα νούμερα που βλέπουμε είναι πολύ δυνατά και πολύ ισχυρά. Θα κάνουμε ταμείο στο τέλος του 2022. Περιμένουμε πάνω από 500.000 ταξιδιώτες από την Αμερική. Είναι ρεκόρ αυτό. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός με την όλη στρατηγική του και τα πολλαπλά επιτυχημένα ταξίδια του, έχει βοηθήσει να γίνει rebranding της χώρας στο εξωτερικό».

Ο υπουργός Τουρισμού μίλησε και για τα all inclusive ξενοδοχεία εξηγώντας: «Πριν από μερικά χρόνια, ένα μεγάλο κομμάτι της τουριστικής μας πίτας ήταν all inclusive. Αυτό έχει μειωθεί ως απόλυτο ποσοστό και έχει ανέβει η ποιότητα και η μέση δαπάνη του κάθε ταξιδιώτη στην Ελλάδα».

«Πλέον, η μέση δαπάνη του κάθε ταξιδιώτη στην Ελλάδα έχει ανέβει. Από τα 520 ευρώ που ήταν, πριν από μερικά χρόνια, σήμερα έχει ξεπεράσει τα 650 ευρώ ανά ταξιδιώτη» συμπλήρωσε.

«Είμαστε πρώτοι στον οδικό τουρισμό από τη Ρουμανία, ένας στους δύο Σέρβους που θα ταξιδέψει στο εξωτερικό, επιλέγει φέτος την Ελλάδα, είμαστε στο top 3 των επιλογών των Γερμανών τουριστών και στο νούμερο 2 των επιλογών των Άγγλων» δήλωσε και πρόσθεσε: «Η χώρα μας έχει καταστεί ως ένας από τους πλέον ασφαλείς προορισμούς, γεγονός που εξακολουθεί να αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη μέση ευρωπαϊκή και αμερικανική οικογένεια που θέλει να ταξιδέψει».

«Η Τουρκία αποτελεί προορισμό για τον χαμηλού επιπέδου τουρίστα και τουρισμό – Δεν μας επηρεάζει»

Κλείνοντας ο υπουργός τουρισμού ερωτήθηκε για το εάν η κατάσταση με την Τουρκία αναμένεται να επηρεάσει την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα και απάντησε: «Για τον πολύ χαμηλού επιπέδου τουρίστα και τουρισμό η Τουρκία είναι προορισμός».

«Πάντα, όμως, υπάρχει το ερωτηματικό της ασφάλειας. Είναι προορισμός λόγω των φθηνών τιμών, αλλά δε μας επηρεάζει αυτό. Εμείς ανταγωνιζόμαστε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς» είπε.

«Η Ελλάδα είναι μία οργανωμένη Πολιτεία. Αντιμετωπίζουμε τα πράγματα και τις πολλαπλές κρίσεις που κληθήκαμε ως Κυβέρνηση να διαχειριστούμε, τα τελευταία τρία χρόνια, με σύνεση, συνέπεια και σοβαρότητα. Και έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε βήμα-βήμα» συμπλήρωσε.