Λιγότερο γνωστά, τα χωριά της Κυνουρίας βρίσκονται στο νότιο άκρο του νομού Αρκαδίας και «ανταγωνίζονται» σε φυσικό πλούτο και γραφικότητα τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στις πλαγιές του Μαινάλου.

Πιο ήσυχα και σίγουρα πιο ανεπηρέαστα από τον τουρισμό, προσφέρουν στους επισκέπτες τους μια πραγματική, βουνίσια εμπειρία.

Πηγάδι

Το Πηγάδι, συναντάται στο οροπέδιο των Πελετών, σε απόσταση 23 χλμ. από το Λεωνίδιο. Αν και το οροπέδιο του αρκαδικού νότου είναι σχετικά άγονο, πέτρινα, προσεγμένα διώροφα σπίτια στέκονται σαν «στολίδια», κοσμώντας τον οικισμό με την τοπική αρκιτεκτονική και δημιουργώντας εικόνες που σίγουρα κανείς θα εκτιμήσει και με το παραπάνω.

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό βρίσκεται και η παραλία του, που ακούει στο όνομα Φωκιανός. Ένα στοιχείο που εντυπωσιάζει, συγκριτικά με το μέγεθος του χωριού αλλά και τον αριθμό των κατοίκων του, είναι το γεγονός ότι τα Πηγάδια φημίζονται για τα πέντε πανηγύρια τους

Καστρί

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που το αποκαλούν και ως το «Πήλιο» της Αρκαδίας, καθώς η μοναδική φυσική ομορφιά της περιοχής γύρω από αυτό και τα υπόλοιπα χωριά που αποτελούν τα λεγόμενα Καστριτοχώρια, παραπέμπουν σε τοπία στο πανέμορφο βουνό των Κενταύρων.

Ο λόγος για το Καστρί, το γραφικό χωριό της Κυνουρίας, που συναντάται σε υψόμετρο 950 μέτρων, χτισμένο σε κατάφυτη λοφοσειρά του Πάρνωνα γεμάτη με καστανιές, κερασιές, πλατάνια και καρυδιές.

Αρκετά γραφικά σοκάκια, παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια και παλιά μαγαζάκια συνθέτουν την εικόνα του, η οποία ολοκληρώνεται από την γραφική πλατεία με τα παραδοσιακά καφενεδάκια όπου κανείς μπορεί, εκτός από την υπέροχη θέα προς τον Πάρνωνα, να απολαύσει μερακλίδικο καφέ ή παραδοσιακές γεύσεις της τοπικής κουζίνας.

Άνω Δολιανά

Βρίσκονται περίπου μισή ώρα μετά την Τρίπολη, ανηφορίζοντας το φιδογυριστό δρόμο, ενώ πρόκειται και για το πρώτο χωριό της Κυνουρίας που συναντάται πλησιάζοντας τον Πάρνωνα. Ο λόγος για τα Άνω Δολιανά, αμφιθεατρικά χτισμένα στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων.

Η πλατεία του χωριού γεμάτη με πλατάνια διαθέτει παραδοσιακά καφενεδάκια και οικογενειακές ταβέρνες όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει ζεστό και οικείο φαγητό. Η θέα από το χωριό προς τον κάμπο της Τρίπολης στα σημεία αναφοράς του.

Το χωριό είναι συνδεδεμένο άρρηκτα και με την Ελληνική Επανάσταση, καθώς εδώ το Μάιο του 1821 δόθηκε η λεγόμενη Μάχη των Δολιανών, με τον Νικηταρά (ανδριάντας του αγωνιστή έχει ανεγερθεί στην είσοδο του χωριού) και άλλους 300 άντρες να καταφέρνουν να αποκρούσουν περί τις 4.000 Τούρκους.