Όταν η Microsoft παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα σε ένα συνέδριο τον Οκτώβριο, η νέα τεχνολογία δεν συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου.

Productivity Score το έλεγαν και είχε αποσπάσει ήδη την πατέντα του από το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ.

Τι κάνει; Καταγράφει «τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου των υπαλλήλων κατά τη διάρκεια συσκέψεων, είτε με φυσική παρουσία είτε στο ίντερνετ, και αποδίδει ένα ‘‘σκορ παραγωγικότητας’’».

Μόνο που το λογισμικό μπήκε στο στόχαστρο ειδικών και αποτροπιάστηκαν. «Είναι ανατριχιαστικό», είπε ο καθηγητής νομικής J.S. Nelson στο Forbes, «γιατί παρακολουθούν τους ανθρώπους με τέτοιον τρόπο;».

Η Microsoft δεχόταν τώρα κριτική από κάθε κατεύθυνση, καθώς επέτρεπε «επιτήρηση στον εργασιακό χώρο». Όπως υπέδειξαν τόσοι ερευνητές, το «σκορ παραγωγικότητας» έδινε τη δυνατότητα στους προϊστάμενους να χρησιμοποιούν το Microsoft 365 ώστε να παρακολουθούν ουσιαστικά τη δραστηριότητα των υπαλλήλων τους και σε προσωπικό μάλιστα επίπεδο.

Το εργαλείο δεν ήταν καινούριο, πρωτοπαρουσιάστηκε το 2019, τώρα όμως επέτρεπε στον διευθυντή να παρακολουθεί εργασιακές πτυχές όπως το πόσο συμμετέχει ένας υπάλληλος σε μια τηλεδιάσκεψη, πόσο λιγότερα emails στέλνει σε σχέση με τον μέσο όρο και πόσο μικρότερη συμμετοχή έχει σε ένα κοινό έργο.

«Αυτό είναι τόσο προβληματικό σε τόσα πολλά επίπεδα», έγραψε στο Twitter ο αυστριακός ερευνητής Wolfie Christl, που ήταν και ο πρώτος που υπέδειξε τους κινδύνους. «Η Microsoft προσφέρει τα εργαλεία» για την ακόμα πιο στενή παρακολούθηση του υπαλλήλου.

Ο κολοσσός υπεραμύνθηκε του προγράμματος παραγωγικότητας και ο αντιπρόεδρος του Microsoft 365, Jared Spataro, έγραψε χαρακτηριστικά πως «το σκορ παραγωγικότητας δεν είναι ένα εργαλείο για την παρακολούθηση της δουλειάς».

Μια σειρά όμως από ακαδημαϊκούς και ερευνητές δεν σταμάτησαν να καυτηριάζουν την πρακτική. Αναγκάζοντας τελικά τη Microsoft να απολογηθεί προσφάτως για το νέο χαρακτηριστικό, το οποίο αποδεχόταν τώρα πως αναγνωρίζει τους υπαλλήλους που δεν συμβάλλουν αρκετά στα καθημερινά καθήκοντά τους.

Τώρα υπόσχεται να κάνει αλλαγές στην υπηρεσία. Ο Spataro είπε πως «πιστεύουμε επίσης ότι η ιδιωτικότητα είναι ανθρώπινο δικαίωμα και είμαστε προσανατολισμένοι στη διασφάλιση της ιδιωτικότητας κάθε ανθρώπου που χρησιμοποιεί τα προϊόντα μας».

Κι έτσι θα αφαιρέσει τα ονόματα των χρηστών από το σκορ, ώστε να μην μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα.