Όλοι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, βασίζονται στα τρανζίστορ, τους απλούς αυτούς διακόπτες, που σε γενικές γραμμές χρησιμοποιούν την τάση του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να εναλλάσσονται μεταξύ «οn» και «off».

Η λογική της εκμετάλλευσης της τάσης του ρεύματος, έχει αποδειχθεί αξιόπιστη και εύκολη στη χρήση, όμως έχει τα μειονεκτήματά της. Αρχικά, προϋποθέτει ενέργεια που οδηγεί στην κατανάλωση ρεύματος από τους επεξεργαστές και δεύτερον η κατασκευή τους είναι «σταθερή» και δεν δίνει κανένα περιθώριο στην αναδιαμόρφωση τους.

Μία ερευνητική ομάδα από το Κορεατικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας (KIST), που εδρεύει στη Σεούλ, ανέπτυξε μία νέα τεχνολογία που μπορεί να λύσει αυτά τα προβλήματα. Η συσκευή, παρουσιάστηκε στις 30 Ιανουαρίου, στην ιστοσελίδα Nature και περιγράφει τη χρήση των μαγνητικών πεδίων, για τον έλεγχο της κίνησης των ηλεκτρονίων.

Ο φυσικός των εργαστηρίων της IBM στη Ζυρίχη, Gian Salis δήλωσε πως «πρόκειται για μία νέα και πολύ ενδιαφέρουσα στροφή για το πώς να εφαρμόσουν μία λογική πύλη».

Η συγκεκριμένη «γέφυρα» (bridge), χρησιμοποιεί δύο στρώσεις. Η κάτω στρώση διαθέτει θετικά φορτισμένες οπές, τη στιγμή που η επάνω είναι γεμάτη κυρίως από αρνητικά φορτισμένα ηλεκτρόνια.

Εδώ είναι σημαντικό να πούμε πως γίνεται χρήση ινδίου αντιμονίτη (indium antimonide), που χάρη στις παράξενες ηλεκτρονικές ιδιότητές του, οι ερευνητές μπορούν να ελέγξουν την κίνηση των ηλεκτρονίων σε ολόκληρη τη «γέφυρα» με τη χρήση μαγνητικού πεδίου.

Πολλές αναφορές γίνονται, στο πόσο σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει μία τέτοια αλλαγή στη λογική δημιουργίας των επεξεργαστών, ακόμα και στα διαστημικά προγράμματα, όπως τονίζει ο Mark Jonhson από το εργαστήριο Naval στην Ουάσιγκτον.

Συνεχίζοντας ο Jonhson δηλώνει, πως «πιστεύω πως η αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει», αφού κάποιες πολύ εξελιγμένες συσκευές, ήδη χρησιμοποιούν τα μαγνητικά πεδία για την πρόσβαση σε τυχαίες θέσεις μνήμης.