Θα μπορούσαμε άραγε σήμερα να διεισδύσουμε στην πυραμίδα του Χέοπα ή να επισκεφθούμε τους ταφικούς θαλάμους της διάσημης αιγυπτιακής νεκρόπολης του οροπεδίου της Γκίζας από το σαλόνι μας ή από μια σχολική τάξη;

H εμπειρία αυτή είναι πλέον δυνατή χάρη σε μια τρισδιάστατη αναπαράσταση του οροπεδίου της Γκίζας που είναι πλέον προσβάσιμη στο Διαδίκτυο.

Η γαλλική εταιρεία Dassault Systems, ειδική στο λογισμικά απεικόνισης 3D ανέπτυξε το πρόγραμμα αυτό σε συνεργασία με το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης (ΗΠΑ) και την εντυπωσιακή συλλογή του από αρχεία της νεκρόπολης.

«Με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα www.3ds.com/giza3D, με έναν απλό υπολογιστή στο σπίτι, το κοινό μπορεί να ανακαλύψει τα θαύματα της αρχαίας Αιγύπτου. Με μια 3D οθόνη τηλεόρασης, οι χρήστες μπορούν να βιώσουν μια στερεοσκοπική “κατάδυση” ακόμη πιο συναρπαστική» διαβεβαιώνει ο Μέχντι Ταγιούμπι υπεύθυνος στρατηγικής και διαδραστικού μάρκετινγκ της Dassault Systèmes.

Η αναπαράσταση επιτρέπει στους επισκέπτες να περπατήσουν μέσα στη νεκρόπολη, να επισκεφθούν τους τάφους, τις στοές και τους ταφικούς θαλάμους και να διεισδύσουν στις πυραμίδες του Χέοπα και του Μυκερίνου.
Μπορούν επίσης να θαυμάσουν τα πρώτα τριάντα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν εκεί στις αρχές του εικοστού αιώνα και να έχουν πρόσβαση σε φωτογραφίες, σημειωματάρια των ανασκαφών, χάρτες και άλλα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών αποστολών, εξηγεί η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Πέρα από το ευρύ κοινό, όπως γράφει το ΑΜΠΕ, το σχέδιο Γκίζα 3D προορίζεται επίσης για τα μουσεία, τα οποία μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν αίθουσες «εικονικής πραγματικότητας» για προσωρινές ή μόνιμες εκθέσεις, καθώς και για τον κόσμο της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Η Dassault Systems έχει ήδη κατασκευάσει στο Τμήμα της Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μια αίθουσα «εικονικής πραγματικότητας» όπου αναπαρίσταται η Γκίζα και οι δύο οργανισμοί σκοπεύουν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για να επεκτείνουν τη χρήση των τεχνολογιών αυτών και σε άλλους τομείς έρευνας.

«Η τεχνολογία 3D ανατρέπει τελείως τον τρόπο με τον οποίο η αρχαία Αίγυπτος, και κάθε ιστορικός χώρος σε γενικές γραμμές, μπορεί να παρουσιαστεί στους μαθητές και τους φοιτητές» εκτιμά ο Λόρενς Μπέρμαν, επιμελητής αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης, όπου η Γκίζα 3D παρουσιάστηκε επίσημα.

«Η δύναμη του 3D μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε και να εξερευνήσουμε το οροπέδιο της Γκίζας, όπως ήταν την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων, κάτι το οποίο είναι απλά αδύνατο να γίνει σήμερα με τα αντικείμενα που έχουν στις συλλογές τους τα μουσεία σε όλο τον κόσμο . Οι καταστροφές από τη διάβρωση, τις λεηλασίες και την επέκταση της πόλης του Καΐρου έχουν αλλάξει για πάντα την αρχική μορφή του οροπεδίου αυτού» υπογράμμισε η ίδια πηγή.