Οι συγγραφείς προειδοποιούν για την επερχόμενη απειλή της πειρατείας των ηλεκτρονικών βιβλίων, ακριβώς τώρα που άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως και αρχίζει να υποκαθιστά το παραδοσιακό «χάρτινο» βιβλίο.

Η αμερικάνικη ένωση εκδοτών γνωστοποίησε ότι έχει λάβει 831 αναφορές για πειρατεία μόνο την τελευταία εβδομάδα και εξέδωσε 2,194 προκηρύξεις απόσυρσης. Το τελευταίο χρόνο, έχουν εκδοθεί 32,000 προκηρύξεις με σκοπό να καταπολεμηθεί η πειρατεία.

Για να ενισχυθεί η καταπολέμηση της πειρατείας, η Ένωση δημιούργησε μια ιστοσελίδα για τους συγγραφείς ώστε να μπορούν να καταγγέλλουν τα διάφορα περιστατικά.

Ο συγγραφέας David Hewson παρομοίωσε αυτό το τεράστιο πρόβλημα, με αυτό της πειρατικής μουσικής. Κατέδειξε τα αρνητικά αποτελέσματα που είχε στη μουσική βιομηχανία, αποσαφηνίζοντας ότι δεν πρόκειται για μια απλή ομάδων κομπιουτεράκηδων, αλλά για οργανωμένο έγκλημα. Τέλος, διευκρίνισε ότι όπως και να το ονομάσεις είτε διαμοίραση αρχείων, είτε πειρατεία ο τελικός αποδέκτης είναι ένας κοινός κλέφτης.

Ωστόσο, τέτοιου είδους δηλώσεις και προειδοποιήσεις εμφανίζονται παράλληλα με τους πανηγυρισμούς για την αξιοσημείωτη επιτυχία των ηλεκτρονικών βιβλίων (eBook). Η Ένωση Αμερικάνων Εκδοτών υποστήριξε ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν ήδη ξεπεράσει για πρώτη φορά σε πωλήσεις την έντυπη βιβλιογραφία από τον Φεβρουάριο, πουλώντας 90,3 εκατομμύρια δολάρια έναντι 81,2 δολαρίων τον χάρτινων αντιτύπων.

Αυτό υποδηλώνει μία αύξηση της τάξεως του 200,3 τοις εκατό στις πωλήσεις, συγκριτικά με το Φεβρουάριο του προηγούμενου χρόνου.