Τα μέλη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού προσέρχονται σήμερα Τετάρτη (30/3) στις κάλπες για να αποφασίσουν το αν θα δώσουν την έγκρισή τους στην υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης και των γηπεδικών εγκαταστάσεων στον Βοτανικό.

Στη συζήτηση της Δευτέρας η συντριπτική πλειοψηφία όσων πήραν τον λόγο τάχθηκαν κατά του σχεδίου ενώ το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του ομίλου, Παναγιώτης Μαλακατές, ζήτησε από τους ψηφοφόρους να συμβάλλουν με το «ναι» στην αλλαγή σελίδας του Παναθηναϊκού.

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό «Παύλος Γιαννακόπουλος» της Λεωφόρου.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 4.284 μέλη του Ερασιτέχνη ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του σωματείου επιτράπηκε η επιστολική ψήφος, ώστε να υπάρχει συμμετοχή από την επαρχία και το εξωτερικό.

Οι συμβάσεις που καλείται να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει το εκλογικό σώμα είναι τρεις. Του Ερασιτέχνη με τον Δήμο Αθηναίων, την ΑΕΠ Ελαιώνα και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Για να περάσει το «ναι» θα χρειαστεί το 2/3 των θετικών ψήφων, δηλαδή το 67%. Σε περίπτωση που το ποσοστό υπέρ της Διπλής Ανάπλασης δεν φτάσει στα 2/3, τότε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι το «όχι».

Μακέτα γηπέδου στον Βοτανικό

Τα πιθανά σενάρια

Ακολουθούν τα σενάρια για το τι θα γίνει σε κάθε πιθανό αποτέλεσμα:

Φυσικά τα πράγματα είναι πιο απλά σε περίπτωση που υπερισχύσει το «ναι». Οι συμβάσεις θα υπογραφούν από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και θα κινηθούν οι διαδικασίες κατασκευής των εγκαταστάσεων μόλις έρθει και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα πρέπει να εγκρίνει τον φάκελο του πρότζεκτ. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη το ποδοσφαιρικό γήπεδο θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι 2026 και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη το 2024.

Στη περίπτωση του «όχι» δεν έχουμε δεδομένα αλλά σενάρια, καθώς τα πάντα θα είναι ρευστά. Το πρώτο σενάριο κάνει λόγο για άμεση επαναδιαπραγμάτευση του Ερασιτέχνη με τον Δήμο και την ΠΑΕ, ώστε να συμφωνηθούν νέοι όροι και καμφθούν οι αντιστάσεις των μελών σχετικά με το περιεχόμενο των συμβάσεων και κάποιες ρήτρες που, μεταξύ άλλων, θα έπρεπε να έχουν συμπεριληφθεί και να διασφαλίζουν τον Α.Ο σε περίπτωση αποχώρησης της ΠΑΕ από τον Βοτανικό.

Το δεύτερο σενάριο αναφέρει πως θα υπάρξει «πάγωμα» της υλοποίησης του πρότζεκτ και η προοπτική της Διπλής Ανάπλασης θα ξαναμπεί στα συρτάρια, με το Προεδρικό Διάταγμα, όμως, να παραμένει ενεργό. Κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσε να ξανανοίξει στο «μέλλον» η διαδικασία και παράλληλα θα δέσμευε τον Παναθηναϊκό από το να «χρησιμοποιήσει» την Λεωφόρο σε μια διαφορετική προοπτική γηπέδου ενώ από την στιγμή που δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας από δικαστική αρχή ούτε για τον σύλλογο ούτε για τον Δήμο, σίγουρα είναι κάτι που περιπλέκει την υπόθεση. Μία υπόθεση που μπορεί να ξεκαθαρίσει μόνο στα δικαστήρια.

Το τρίτο σενάριο, για το οποίο θα χρειαστούν ενέργειες από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και ξεκάθαρη πολιτική βούληση, λέει πως η Διπλή Ανάπλαση θα καταργηθεί από νόμος του κράτους, αλλά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο δεν φτάνει μόνο η πιθανή επιθυμία του Παναθηναϊκού. Θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα υπόλοιπα μέρη του εγχειρήματος, πρωτίστως η εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτή η εξέλιξη θα αποχαρακτήριζε το γήπεδο της Λεωφόρου από χώρο πρασίνου και θα επέτρεπε έναν εκμοντερνισμό του υπάρχοντος γηπέδου. Από την άλλη, όμως, θα έβαζε και πάλι στο μηδέν την διαδικασία «μετακόμισης» σε σύγχρονο γήπεδο και εγκαταστάσεις.

Από κει και πέρα, τα όποια σενάρια βρίσκονται μόνο σε επίπεδο φημολογίας και δεν έχουν αναφερθεί ποτέ από επίσημα χείλη, δεν έχει νόημα να αναφερθούν αυτή την στιγμή, καθώς δεν είναι επιβεβαιωμένα από καμία πλευρά.

Πηγή: Gazzetta.gr