Στην εικόνα της Καμίλα Βαλίεβα να πέφτει στο έδαφος και στη συνέχεια να κλαίει στον πάγκο της μετά την προσπάθειά της στο ατομικό του καλλιτεχνικού πατινάζ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπή, Τόμας Μπαχ.

Εν μέσω του σκανδάλου της υπόθεσης της 15χρονης που έχει βρεθεί ντοπέ αλλά αγωνίστηκε κανονικά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ο πρόεδρος της ΔΟΕ τα έβαλε με την ρωσική ομάδα και όχι με την αθλήτρια, ειδικά μετά τα όσα έπιασαν οι κάμερες με την ίδια να ξεσπά σε κλάματα επειδή δεν κατάφερε να πάρει μετάλλιο και την προπονήτριά της να της βάζει και χέρι, μετά από μία πολύ δύσκολη εβδομάδα γι’ αυτόν.

«Ανατριχιαστική ατμόσφαιρα» χαρακτήρισε ο Μπαχ την στιγμή του αγώνα της Βαλίεβα και την πτώση της, αλλά και τα όσα ακολούθησαν.

«Ενοχλήθηκα πολύ με αυτά που είδα από την τηλεόραση. Είδα την πίεση που έχει ασκηθεί πάνω της, πίεση που είναι πέρα από την φαντασία μου. Είναι ένα 15χρονο κορίτσι και το να την βλέπουμε να ταλαιπωρείται στον πάγο ενώ προσπαθεί να τελειώσει το πρόγραμμά της, είναι ανατριχιαστικό. Το έβλεπες στη γλώσσα του σώματός της ότι ήταν στρεσαρισμένη. Ίσως έπρεπε να μην αγωνιστεί και να αφήσει πίσω της όλη αυτή την ιστορία» ανέφερε ο Μπαχ δείχνοντας συμπόνια σε μια αθλήτρια που έχει δεχτεί έντονη κριτική, περισσότερη απ’ ότι θα έπρεπε να δεχτεί η ομάδα της.

«Ένιωθες την ανατριχιαστική ατμόσφαιρα, την απόσταση που υπήρχε και δεν μπορούσες να την βοηθήσεις. Και χειροτέρευε με την ώρα. Όλο αυτό μου δίνει την πεποίθηση πως δεν θα αντέξει η Καμίλα, άσχετα με το τι έγινε στο παρελθόν και τι θα ακολουθήσει στο μέλλον» πρόσθεσε αναφερόμενος στην υπόθεση ντόπινγκ καθώς ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η τιμωρία της.

Το τοξικό κλίμα στην Ρωσική ομάδα εξαιτίας της προπονήτριας

«Το πώς αντιμετωπίζεις αθλητές 15 ετών με ψυχολογική πίεση, θέλει προσοχή. Το μόνο που εύχομαι στην Καμίλα είναι να έχει την υποστήριξη της οικογένειάς της και των φίλων της και όσους την βοηθούν σε αυτή την δύσκολη κατάσταση» ανέφερε ο Μπαχ που δεν έκανε καμία αναφορά στην ομάδα της και την Ολυμπιακή Επιτροπή και όχι τυχαία.

Έντονη κριτική έχει ασκηθεί στην Ετέρι Τουτμπερίτζε, που ήταν η επικεφαλής της ρωσικής τριάδας στον τελικό του καλλιτεχνικού πατινάζ.

Όταν η Βαλίεβα τελείωσε το πρόγραμμά της, ενώ γνωρίζει καλά την πίεση που νοιώθει η νεαρή αθλήτρια με όσα έχουν προηγηθεί, αντί να την στηρίξει, της είπε: «Γιατί το άφησες; Εξήγησέ μου! Γιατί σταμάτησες να μάχεσαι; γιατί;».

Μάλιστα, η κατάσταση στην ρωσική αποστολή φαίνεται να είναι ιδιαίτερα τοξική, καθώς η Αλεξάντρα Τρούσοβα που κέρδισε το αργυρό μετάλλιο, ξέσπασε σε κλάματα και σύμφωνα με Ρωσικά ΜΜΕ δεν ήθελε να πάει να παραλάβει το μετάλλιό της και σκεφτόταν να μην κάνει ξανά πατινάζ!

Και η αντίδρασή της, είπε ο Μπαχ, κάνει σκεπτική την ΔΟΕ για το κλίμα που επικρατεί στην ομάδα των αθλητριών του καλλιτεχνικού πατινάζ. Η Τουτμπερίτζε μάλιστα έχει βρεθεί ξανά στο στόχαστρο καθώς οι περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες που πέρασαν από τα χέρια της, είχαν σύντομη καριέρα είτε λόγω τραυματισμών, είτε λόγω έλλειψης κινήτρου να αγωνιστούν.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την ΔΟΕ, είναι ότι στην ομάδα τους έχουν πάρει ως γιατρό τον Φίλιπ Σβέτσκι, ο οποίος το 2007 είχε τιμωρηθεί για σκάνδαλο ντόπινγκ με την εθνική ομάδα κωπηλασίας και από τότε μπήκε στον χώρο του καλλιτεχνικού πατινάζ και μάλιστα ακολουθεί παντού την Βαλίεβα.

Σκέψεις για όριο ηλικίας

Μετά από αυτή την υπόθεση μάλιστα, ο Μπαχ ανέφερε στην σημερινή συνέντευξη Τύπου πως ήδη υπάρχουν συζητήσεις για να μπει όριο ηλικίας στην συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά από αυτή την ιστορία και με δεδομένο πως η υπόθεση ντόπινγκ αφορά μια 15χρονη κοπέλα (όπου θα πρέπει κανονικά να τηρείται το απόρρητο με το όνομά της βάσει κανονισμών) στην ΔΟΕ σκέφτονται σοβαρά να αλλάξουν τον κανονισμό σχετικά με το όριο ηλικίας.

«Χρειάζεται ειδική διαχείριση το θέμα. Πρέπει να λυθούν ορισμένα ζητήματα και ήδη σκέφτεται λύσεις η Εκτελεστική Επιτροπή. Με σεβασμό προς την WADA πρέπει να δούμε πως θα προσαρμόσουμε τους κανόνες. Υπάρχει ο προβληματισμός από πολλούς για το ποιο όριο ηλικίας είναι το πρέπον να αγωνίζονται σε διοργανώσεις ενήλικων. Αυτό θα πρέπει να το δουν οι παγκόσμιες ομοσπονδίες. Εμείς τους δίνουμε τροφή για σκέψη» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: gazzetta.gr