Το πρότζεκτ «Espai Barça» για την ανακατασκευή των γηπέδων της Μπαρτσελόνα δεν θα κοστίσει 625 εκατομμύρια ευρώ όπως υπολόγιζε η προηγούμενη διοίκηση του συλλόγου, αλλά θα χρειαστούν περισσότερα από τα διπλάσια χρήματα. Το αποκάλυψε ο CEO, Φεράν Ρεβέρτερ, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που έκαναν ορκωτοί λογιστές για να εξακριβωθεί η οικονομική κατάσταση του κλαμπ.

Πέραν του χρέους που ανέρχεται 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ και των απωλειών 481 εκατομμυρίων ευρώ για την περασμένη σεζόν, ο Ρεβέρτερ τόνισε πως ως τώρα έχει εξυπηρετηθεί μόλις το 5% του πλάνου που είχε το Δ.Σ. του πρώην προέδρου, Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου. Το κόστος των έργων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής ανέρχεται στα 122 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ισάξιο με το 25% της αρχικής εκτίμησης.

Ο παράγοντας των «μπλαουγκράνα» ξεκαθάρισε πως το μπάτζετ που είχαν οι προηγούμενοι δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της ολοκλήρωσης ενός τέτοιου σχεδίου που περιέχει την ανάπλαση του χώρου στα περίχωρα όπου βρίσκονται τώρα το γήπεδο ποδοσφαίρου, «Καμπ Νόου», καθώς και το γήπεδο μπάσκετ, «Παλάου Μπλαουγκράνα», στη θέση των οποίων θα ανεγερθούν νέα. «Πρέπει να ληφθεί υπόψη πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 35 γήπεδα ποδοσφαίρου κορυφαίου επιπέδου τα οποία κατασκευάζονται κι ο μέσος προϋπολογισμός είναι 900 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε.

Άδεια για δάνειο

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε πως η προηγούμενη «κυβέρνηση» της ομάδας έπεσε έξω σε πολλές από τις εκτιμήσεις της. Ένα παράδειγμα είναι και το «Εστάδι Γιόχαν Κρόιφ», το γήπεδο που χρησιμοποιεί η δεύτερη ομάδα και η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του συλλόγου. Είχε μπάτζετ έξι εκατομμύρια ευρώ και τελικά κόστισε 19 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, το μεγαλύτερο κόστος, εικάζεται από τα ισπανικά ΜΜΕ, πως ήταν κι ο λόγος που ο πρόεδρος Μπαρτομέου «φρέναρε» το πρότζεκτ το οποίο κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον Ρεβέρτερ βρέθηκαν 900 σημεία στο «Καμπ Νόου» όπου χρειάζονταν επισκευές και συνολικά 20 εκατομμύρια ευρώ για να επιδιορθωθούν. Οπότε, πώς σκοπεύει ο σύλλογος να αναμορφώσει τα δύο γήπεδα τα οποία και παλιά είναι, αλλά και έχουν παρουσιάσει ζημιές; Στις 17 Οκτωβρίου, ο νυν πρόεδρος Τζουάν Λαπόρτα, θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση από τα μέλη – ιδιοκτήτες να του δώσουν την άδεια να βγει στις αγορές και ν’ αναζητήσει δάνειο ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.