Το καλοκαίρι του 1999 ο Ολυμπιακός έδινε τα χέρια με την Πόρτο και πραγματοποιούσε την πιο δαπανηρή μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στα 28 του χρόνια ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς κόστιζε συνολικά 4,5 δισ. στην «ερυθρόλευκη» διοίκηση του Σωκράτη Κόκκαλη, ένα σκληρό deal, η ολοκλήρωση του οποίου προκάλεσε παροξυσμό στις τάξεις των οπαδών. Ο ποδοσφαιριστής που την αγωνιστική περίοδο 1998-1999 σημείωνε 22 γκολ με τους «Δράκους», ερχόταν στην Ελλάδα για να προκαλέσει δεύτερο… σεισμό, λίγες μέρες μετά τη μεταγραφή του Ζιοβάνι.

Το αστέρι από τη Σλοβενία δεν θα μακροημέρευε στο Λιμάνι. Σε μια ταραχώδη σεζόν, που σημαδεύτηκε από προβλήματα και τσακωμούς, έκανε 23 συμμετοχές, σημείωνε εννέα γκολ και μοίραζε τρεις ασίστ. Ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς, σε ηλικία 50 ετών, εξομολογείται στο Gazzetta όσα βίωσε εκείνους τους οκτώ μήνες στην Ελλάδα και για πρώτη φορά εξηγεί ποιο ήταν συγκεκριμένα το πρόβλημα που αντιμετώπισε στη χώρα μας και το οποίο τον οδήγησε στην έξοδο με την οικογένειά του.

Ο Σλοβένος μπαλαδόρος αποκαλύπτει ότι δεν ήθελε με τίποτα να φύγει από τον Ολυμπιακό, κόντρα σε όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα, σε σημείο που να δηλώσει ότι θα προτιμούσε να έμενε στην Ελλάδα από το να αγωνιστεί στον τελικό του Champions League με τη Βαλένθια.

«Τελικά υπέγραψα στον Ολυμπιακό και μετά από τόσα χρόνια δεν μετανιώνω καθόλου. Πραγματικά μεγάλη ομάδα. Απίστευτοι οπαδοί, δεν είχα ποτέ πρόβλημα μαζί τους, ακόμα και όταν είχα πρόβλημα με τον Ολυμπιακό. Είναι δύσκολο να πω ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα, αλλά μετά από τόσα χρόνια ίσως είναι η ώρα να πω. Το πρόβλημα λοιπόν ήταν το ΑΦΜ. Μεγάλο πρόβλημα. Δεν ήθελα να έρθω σε διαμάχη με την κυβέρνηση, αλλά γιατί; Είχα συμβόλαιο. Είχα χρήματα στην τράπεζα, αλλά δεν μπορούσα να τα πάρω» αποκαλύπτει ο Ζάχοβιτς.

Ερωτηθείς αν αυτό το πρόβλημα λύθηκε, εξηγεί:  «Λύθηκε για ένα μήνα και μετά το ίδιο. Πάλι πρόβλημα. Φίλε μου, είναι σοβαρό έτσι; Ήμουν 28-29 ετών, είχα ήδη δύο παιδιά, δεν ήθελα να προκαλώ προβλήματα στην οικογένειά μου. Δεν ξέρω τι είχε συμβεί. Δεν μπορούσα να έχω ΑΦΜ. Τους έλεγα: Δώστε μου ΑΦΜ, δώστε μου ΑΦΜ. Πήγαινα στην τράπεζα και μπορούσα να βγάλω λίγα μόνο χρήματα. Ήμουν πολύ λυπημένος. Και ένιωθα πολύ ωραία στην Αθήνα και στον Ολυμπιακό. Η οικογένειά μου όμως, είναι η οικογένειά μου. Τα χρήματά μου, είναι χρήματά μου».

«Δεν ήταν εύκολο ούτε γι’ αυτούς. Ήταν πολλά τα χρήματα. Δεν ήταν 2021, ήταν 1999. Τον καταλαβαίνω τον Ολυμπιακό, αλλά έπρεπε κι αυτοί να καταλάβουν εμένα. Έπρεπε να προστατέψω τον εαυτό μου. Έβρισκαν μια λύση, αλλά όχι τη σωστή. Η μία λύση κάλυπτε έναν μήνα. Μετά πάλι το ίδιο» απαντά σε ερώτηση για το πώς αντιμετώπισε η ομάδα αυτή την κατάσταση.

Πηγή: gazzetta.gr