Την αντίδραση των σκανδιναβικών ομοσπονδιών προς τη FIFA προκάλεσε νέα έρευνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ, ενόψει του Μουντιάλ 2022.

Η απόφαση της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας να αναθέσει στη συγκεκριμένη χώρα τη διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου, το οποίο για πρώτη φορά θα διεξαχθεί… χειμώνα, είναι μια μπερδεμένη ιστορία. Η οποία γίνεται χειρότερη λόγω των 6.500 θανάτων εργατών.

Ο αριθμός είναι ασύλληπτα μεγάλος και η κυβέρνηση του Κατάρ τον είχε διαψεύσει, αλλά νέα έρευνα από τη Διεθνή Αμνηστία δείχνει ότι στο Κατάρ υπάρχει συνεχώς παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, οι οποίοι εργάζονται για να είναι όλα έτοιμα για το Μουντιάλ 2022.

Έτσι, οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες Δανίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Νορβηγίας, Ισλανδίας και Νησιών Φερόε απευθύνθηκαν στη FIFA, με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας της Δανίας να δηλώνει πως «είμαστε ευγνώμονες που η νέα έρευνα έφερε στην επιφάνεια στοιχεία που διαψεύδουν τα νούμερα και τους αριθμούς που έχει δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση του Κατάρ. Θα συνεχίσουμε το διάλογο με το Κατάρ, τη FIFA και όλα τα εμπλεκόμενα μέλη προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ασφαλή εργασία των μεταναστών».