Τη συμμετοχή έξι αθλητών στην Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων που θα ταξιδέψει στο Τόκιο επιβεβαιώνει σήμερα με ανακοίνωσή της η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή. Μεταξύ αυτών θα είναι και δύο αθλητές που ζουν στην Ελλάδα, ο Ιμπραήμ Αλ- Χουσεΐν και η Αλία Ίσσα.

Η Αλία Ίσσα γίνεται η πρώτη γυναίκα που συμμετέχει στην Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων. Όπως δήλωνε πρόσφατα σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 20χρονη αθλήτρια, που κατάγεται από τη Συρία αλλά γεννήθηκε και ζει στην Ελλάδα, το μήνυμα που θέλει να στείλει με τη συμμετοχή της στην ομάδα είναι «οι πρόσφυγες και οι γυναίκες με αναπηρία να μην κάθονται σπίτι. Να κάνουν αθλητισμό και να συμμετέχουν σε αγώνες». Η Αλία θα διαγωνιστεί στη ρίψη κορίνας.

Ο Ιμπραήμ Αλ- Χουσεΐν από τη Συρία, που ζει στην Ελλάδα, θα αγωνιστεί στην κολύμβηση για δεύτερη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, καθώς συμμετείχε και στην ομάδα που ταξίδεψε το 2016 στο Ρίο. Όπως έλεγε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η συμμετοχή μου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο άνοιξε για μένα το δρόμο στον αθλητισμό. Πριν έβλεπα ένα κλειστό δρόμο μπροστά μου. Οι αγώνες στο Ρίο άνοιξαν το δρόμο όχι μόνο για μένα, αλλά για όλους τους πρόσφυγες». Ωστόσο, ευχόταν «να σταματήσει ο πόλεμος στον κόσμο, το αίμα στο δρόμο και ο κάθε αθλητής να παίζει με την πατρίδα του, με τη σημαία του».  Σημειώνεται ότι η πρώτη Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων, που διαγωνίστηκε στους Παραολυμπιακούς του Ρίο περιελάμβανε μόλις δύο μέλη, τον Ιμπραήμ και τον Σαχράντ Νασαζπούρ από το Ιράν που ζει στις ΗΠΑ. Ο Νασαζπούρ επίσης συμμετέχει και στη φετινή Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων και θα διαγωνιστεί στη δισκοβολία.

Την ομάδα που θα ταξιδέψει στο Τόκιο συμπληρώνουν ο Παρφέ Χακιζιμάνα, αθλητής του Τάε κβον ντο από το Μπουρουντί που ζει στη Ρουάντα, ο Αμπάς Καρίμι, Αφγανός αθλητής της κολύμβησης που ζει στις ΗΠΑ, και ο Ανάς Αλ Χαλίφα, Σύρος πρόσφυγας που ζει στη Γερμανία και θα διαγωνιστεί στο κανό. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Άντριου Πάρσονς, σε δήλωσή του σημειώνει ότι «αυτοί οι αθλητές δείχνουν πώς ξεκινά η αλλαγή με τον αθλητισμό. Έχουν υποστεί τραυματισμούς που άλλαξαν τη ζωή τους, έφυγαν για την ασφάλειά τους και πραγματοποίησαν επικίνδυνα ταξίδια, ωστόσο παρά τα πολλά εμπόδια που τέθηκαν στο δρόμο τους, έχουν γίνει οι κορυφαίοι αθλητές έτοιμοι να αγωνιστούν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο».

Την ανακοίνωση της ομάδας χαιρέτισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, ο οποίος επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Αυτοί οι αθλητές, ως άτομα και ως ομάδα στέλνουν ένα μήνυμα ελπίδας και έμπνευσης στους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο. Είναι πραγματικά πρωτοπόροι στην προώθηση της ένταξης των προσφύγων και των ατόμων με αναπηρία στον πρωταθλητισμό και στη ζωή και ελπίζουμε ότι το παράδειγμά τους θα μας οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά σε έναν κόσμο ένταξης και ισότητας για όλους».