Μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, όπως αποδεικνύεται από πολλά στοιχεία τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και από δηλώσεις αξιωματούχων του αθλήματος. Σημαντικό ζήτημα αποτελούν και οι οικονομικές «πληγές» που έχουν ανοίξει…

«Η πανδημία της Covid-19 θα μπορούσε να κοστίσει 14 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και έχει ήδη παρακινήσει περισσότερες από 150 ενώσεις να ζητήσουν τη βοήθεια της FIFA», δήλωσε την Τετάρτη (16/09) ο Όλι Ρεν, κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας και πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος προεδρεύει της διαχείρισης της κρίσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Αυτή η εκτίμηση καλύπτει ολόκληρη την οικονομία του ποδοσφαίρου, δηλαδή 211 συνδεδεμένες ομοσπονδίες της FIFA, συμπεριλαμβανομένων ανδρικών ομάδων και τμημάτων υποδομής, εξήγησε ο Ρεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε: «Το ποδόσφαιρο της Νότιας Αμερικής υπέφερε αρκετά βαριά, σε μια ήπειρο που πλήττεται σκληρά από την πανδημία, ακόμα κι αν σε απόλυτους όρους η Ευρώπη υπέστη τις περισσότερες απώλειες».

Ο Φινλανδός πρόσθεσε: «Πάνω από 150 ενώσεις-μέλη έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για το σχέδιο βοήθειας της FIFA, με επιχορηγήσεις και δάνεια 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η βοήθεια δεν περιορίζεται χρονικά και στοχεύει να επιτρέψει στις ομοσπονδίες να ξεπεράσουν αυτήν την κρίση μακροπρόθεσμα, έτσι άλλες χώρες μέλη θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τα χρήματα αργότερα».

Η FIFA σχεδιάζει να χορηγήσει σε κάθε ομοσπονδία, εντός του Ιανουαρίου το 2021, 1,5 εκατ. δολάρια. Επιπλέον, κάθε ομοσπονδία θα μπορεί επίσης να υποβάλει αίτηση για άτοκα δάνεια ύψους έως 5 εκατομμυρίων δολαρίων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δραστηριότητες, όπως επανεκκίνηση διαγωνισμών και εφαρμογή πρωτοκόλλων επανέναρξης.

Ο Ρεν επέμεινε ότι η χρήση των κονδυλίων θα παρακολουθείται στενά: «Η διαφθορά δεν έχει θέση στη FIFA. Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι το ταμείο χρησιμοποιείται για τους σωστούς σκοπούς».

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουλίου, η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) υπολόγισε τον οικονομικό αντίκτυπο της Covid-19, στα έσοδα μόνο των ευρωπαϊκών ομάδων, σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ, υπολογίζοντας τις αγωνιστικές περιόδους 2019-20 και 2020-21.

«Πολλοί σύλλογοι διακινδυνεύουν την ύπαρξή τους» υπογράμμισε ο Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρος της Γιουβέντους και του ECA, εξηγώντας ότι ήταν απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η οικονομική… συστολή ενός τομέα, που έχει δει τις πηγές εισοδήματός του να αυξάνουν για κάποιο χρονικό διάστημα.