«Δεν έχω μαγικό ραβδί», λέει και ξαναλέει ο Μανόλο Χιμένεθ και όντως έτσι είναι τα πράγματα. Ο άνθρωπος δεν είναι μάγος. Προπονητής είναι και αν κρίνουμε από το πρώτο του δείγμα ξέρει πολύ καλά το αντικείμενο.

Όποιος, όμως, πει πως μέσα σε μια εβδομάδα άλλαξε την εικόνα της ΑΕΚ, η ομάδα είναι δική του και οι κιτρινόμαυροι θα μοιράζουν σε κάθε ματς τεσσάρες, απλά δεν έχει ιδέα από ποδόσφαιρο. Αν μη τι άλλο, όμως, τα μηνύματα από την παρθενική του παρουσία στον πάγκο είναι μόνο ενθαρρυντικά.

Ο αιφνιδιασμός του Κούπερ

Ο Χιμένεθ στο ντεμπούτο του έκανε κάτι πολύ απλό που μόλις μία φορά (αυτή με την Νταντί στο Καραϊσκάκη, αλλά με τον Ντιόπ ανέτοιμο) είχε δοκιμάσει στην τρίτη θητεία του στον πάγκο της ΑΕΚ ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Ο Ισπανός παρά το γεγονός πως δεν το δοκίμασε ούτε για μια φορά μέσα στην εβδομάδα κατέβασε την ΑΕΚ στο Βικελίδης με τρία αμυντικά χαφ και τον Ντιόπ σε ρόλο …σκούπας μπροστά από Μάκο και Καφέ. Αυτό το τρικ του 46χρονου αιφνιδίασε τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ που περίμενε ένα 4-2-3-1 ή, ένα 4-4-2 και άργησε πολύ να καταλάβει τον τρόπο παιχνιδιού της Ενωσης.

Σε αυτό, βέβαια, έπαιξε ρόλο η απουσία του Λυμπερόπουλου αφού ουδείς γνωρίζει τι σχήμα θα κατέβαζε ο Χιμένεθ αν ο Λύμπε ήταν υγιής. Με τα αν, όμως, δεν γίνεται δουλειά. Η ουσία και το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει. Και τα δύο δικαιώνουν τον Ανδαλουσιανό.

Αυτό το 4-3-2-1 που εμπιστεύτηκε ο Χιμένεθ μοιάζει να ταιριάζει γάντι στο κιτρινόμαυρο ρόστερ, αφού η παρουσία τριών αμυντικών μέσων και η μη διατήρηση της ευθείας στην άμυνα (τα μπακ ήταν λίγο πιο πάνω από τα δύο στόπερ – σε σχήμα ημικύκλιου – και όχι στην ευθεία που έπαιζαν επί Μπάγεβιτς) θωρακίζει την αμυντική λειτουργία και καλύπτει τα αμυντικά κενά που έχει η ΑΕΚ.

Κοινώς ο Ισπανός έπιασε το νόημα με το καλημέρα, έδειξε πως ήρθε διαβασμένος (τα dvd έκαναν την δουλειά τους) και ξέρει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της ομάδας που ανέλαβε κι αυτό είναι στα υπέρ του.

Η απελευθέρωση του Σκόκο

Στον Ισπανό πιστώνεται και η απελευθέρωση του Νάτσο Σκόκο. Μόνο και μόνο το χαρούμενο πρόσωπο που έβγαζε ο Αργεντινός έλεγε πολλά. Ο Σκόκο ποτέ δεν ήταν φίλος με τον Μπάγεβιτς και αυτό δεν είναι μυστικό.

Ήταν αναγκασμένος να συνυπάρχει με τον προπονητή του από την στιγμή που είναι επαγγελματίας, αλλά δεν απολάμβανε το ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν η φυγή του Σέρβου τεχνικού μεταμορφώσει τον Αργεντινό και τον δούμε να αποκτάει σταθερότητα, αλλά το σίγουρο είναι πως χθες έκανε πράγματα που σπάνια έκανε με τον προκάτοχο του Χιμένεθ στον πάγκο.

Ο «δαίμονας» έτρεξε, μάρκαρε (του φώναζε συνεχώς ο Χιμένεθ να δίνει βοήθειες στον Λαγό), πάσαρε και κυρίως ζωγράφισε με δύο υπέροχα σε εκτέλεση και έμπνευση (ειδικά το πρώτο είναι από αυτά που μόνο αυτός μπορεί να βάλει στην Ελλάδα) γκολ.

Το γεγονός πως ο τεχνικός από την Ανδαλουσία δεν βάζει σε καλούπια τους επιθετικούς του και τους δίνει την απόλυτη ελευθερία των κινήσεων (κάτι που ήταν γνωστό από την παρουσία του στην Σεβίλη και εφαρμόστηκε απόλυτα στο Βικελίδης) βοηθάει τόσο τον Σκόκο όσο και τον Τζιμπούρ.

Τους έπεισε ο Χιμένεθ

Το σημαντικότερο από όλα, όμως, είναι πως ο Χιμένεθ φαίνεται να έπεισε τους παίκτες του να κάνουν αυτά που τους ζητούσε πριν το παιχνίδι κάτι που δεν έγινε ποτέ με τον Μπάγεβιτς. Ο Σέρβος είναι αλήθεια πως άλλα έλεγε μέσα στην εβδομάδα και άλλα έδειχναν οι παίκτες του μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Το γιατί συνέβαινε αυτό είναι κάτι που το ξέρουν ο ίδιος και οι παίκτες.

Θα κριθεί σε βάθος χρόνου

Σίγουρα, λοιπόν, ο Ισπανός έβαλε τις πινελιές του σε αυτό το πρώτο του παιχνίδι στον πάγκο της ΑΕΚ. Ο Χιμένεθ για να βγάζει αυτή τη σιγουριά πως τον Δεκέμβριο η Ένωση θα είναι καλύτερη σημαίνει πως μόνο καμμένη γη δεν παρέλαβε.

Απλά ξέρει πως χρειάζεται χρόνος να περάσει τη δική του φιλοσοφία και δεν πετάει στα σύννεφα από αυτό το 4-0. Ξέρει, εξάλλου, πως υπάρχουν κενά στο ρόστερ που δεν μπορεί να κάνει για αυτά την δεδομένη χρονική στιγμή και είναι αβέβαιο εάν θα μπορέσει και στη συνέχεια. Η δουλειά του Ισπανού θα κριθεί σε βάθος χρόνου, μέσα από μια σειρά αγώνων και καλό θα είναι στην ΑΕΚ να μην χαθεί το μέτρο όπως γίνεται συνήθως…

Πηγή: gazzetta.gr