Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε να εμπιστευτεί τη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού σε έναν από τους πιο στενούς του συνεργάτες στη Νέα Δημοκρατία, τον οποίον εμπιστεύεται απόλυτα, τον Λευτέρη Αυγενάκη. Ο βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας της ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας θεωρούταν φαβορί για ένα από τα λεγόμενα «μεγάλα» υπουργεία, ωστόσο προτιμήθηκε να είναι υπεύθυνος για έναν χώρο νευραλγικό για την ελληνική κοινωνία και ας μην φέρει το… βαρύ όνομα.

Άλλωστε, ο αθλητισμός έχει αποδειχθεί πως επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη ζωή της χώρας και είναι κομμάτι της καθημερινότητας των Ελλήνων. Εκ των πραγμάτων, ο συγκεκριμένος τομέας απαιτεί έναν άνθρωπο με γνώση των πεπραγμένων και κυρίως της ελληνικής πραγματικότητας. Και η επιλογή του νέου υφυπουργού μπορεί να αποτέλεσε έκπληξη με την πρώτη ανάγνωση, αλλά με τις επόμενες και πιο ψύχραιμες δείχνει το πόσο στοχευμένη κίνηση ήταν.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1972. Είναι παντρεμένος με την Λένα Μπανιά, εκπαιδευτικό και έχει έναν γιο. Σπούδασε Τοπογράφος Μηχανικός στο ΤΕΙ Αθηνών, παρακολούθησε πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στη Διαχείριση και Τεχνολογία Περιβάλλοντος και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Έχει εργαστεί ως Εργοδηγός Δημοσίων Έργων και Τραπεζικό στέλεχος στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. Τον Μάρτιο του 2001 ίδρυσε την εταιρεία «Επιχειρείν Ε.Ε., Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και Τεχνικών Μελετών» με έδρα το Ηράκλειο, την οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Τον Μάρτιο του 2004 πολιτεύτηκε για πρώτη φορά στον νομό Ηρακλείου με τη Νέα Δημοκρατία και από τότε εκλέγεται συνεχώς. Μάλιστα, στις πρόσφατες εθνικές εκλογές ήταν ο πρώτος σε σταυρούς «γαλάζιος» βουλευτής σε όλη την Κρήτη.

Το επίκαιρο θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων

Ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν έχει κρύψει ότι είναι λάτρης του αθλητισμού, ειδικά του ποδοσφαίρου, αλλά και του ΟΦΗ. Μάλιστα, εδώ και χρόνια έχει εκφράσει ανοικτά τα συναισθήματά του για την ομάδα της γενέτειράς του. Πιο πρόσφατα σε ραδιοφωνική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Athletic Radio.

Σε εκείνη τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Ηρακλείου, πήρε θέση και για το γεγονός ότι η ΕΡΤ έχει αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα ομάδων της πρώτης κατηγορίας. Το ραδιομέγαρο στη Μεσογείων έκλεισε άλλες τρεις ΠΑΕ, αλλά με την αλλαγή κυβέρνησης αυτή η συμφωνία δεν προχώρησε οριστικά και η… καυτή πατάτα περνά στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας. Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι ένας άνθρωπος που θα παίξει τον ρόλο του σε αυτήν την ιστορία.

Μεταξύ των ομάδων που συμφώνησε η ΕΡΤ είναι και ο αγαπημένος του ΟΦΗ, μαζί με τον ΠΑΟΚ που αυτήν τη στιγμή είναι… στον αέρα όσον αφορά την τηλεοπτική κάλυψη των παιχνιδιών του για την επόμενη σεζόν, αλλά και την ΑΕΚ, η οποία ναι μεν έκανε deal για 7,5 εκατ. ανά σεζόν με την κρατική τηλεόραση, αλλά ούτως ή άλλως έχει και ένα συμβόλαιο με τη Nova για την επόμενη σεζόν ύψους 6,5 εκατ. ευρώ.

Για τις συμφωνίες της ΕΡΤ με τις ΠΑΕ της Super League 1 είχε πει: «Δημιουργεί ανισότητες όλο αυτό. Το ποσό είναι τεράστιο για ορισμένες ομάδες και το κόστος των άλλων θα καλυφθεί με φόρους από τους πολίτες για να καλύψουν τα κενά. Υπάρχουν, βέβαια, και ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί. Όλο αυτό που έγινε φέτος και γίνεται τα τελευταία χρόνια είναι ένα πρόχειρο πλάνο, αν έχουν πλάνο, αφού παρουσιάζουν πολλά γκρίζα σημεία».

Φυσικά, το να σπάσουν deal που ήδη είναι σε ισχύ θα είναι δύσκολο για τη νέα κυβέρνηση, αλλά το να μην περάσουν οι τρεις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί -αλλά δεν είχαν υπογραφεί- πριν αλλάξει χέρια η κυβέρνηση, είναι καθαρά θέμα της ΝΔ. Σημαίνοντα ρόλο, φυσικά, σε ό,τι έχει να κάνει με την ΕΡΤ, θα παίξει ο Κωνσταντίνος Ζούλας, ο οποίος ανακοινώθηκε ως ο διευθυντής του γραφείου Τύπου.

Να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε αφήνοντας στον χώρο του ποδοσφαίρου ένα εντελώς νέο σκηνικό σε σχέση με αυτό που παρέλαβε. Πλέον, η αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων είναι γεγονός, με τη Super League 1 και τη Super League 2 να δημιουργούνται, ενώ η Football League θα είναι στην πραγματικότητα η Γ’ Εθνική κατηγορία. Για ν προχωρήσει αυτό το σχέδιο ενεπλάκη και η ΕΡΤ, στην οποία έχουν καταλήξει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League 2.

Ακόμη στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα δεν έχουν γίνει όλες οι κατάλληλες κινήσεις για να διασφαλιστεί πως θα κυλήσει σωστά και ότι δεν θα υπάρξουν τα φαινόμενα των τελευταίων ετών στη Football League, όπου κάποιες ομάδες βαρούσαν διάλυση στη μέση της σεζόν.

Να φέρει ειρήνη στον «πόλεμο» των παραγόντων

Τα πνεύματα είναι τεταμένα στον χώρο του αθλητισμού, με τις σχέσεις μεταξύ των παραγόντων κυρίως των «μεγάλων» ΠΑΕ να μην είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο και να επηρεάζουν κατά συνέπεια και όλο το σκηνικό. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αρκετά ανοικτά μέτωπα στον χώρο του αθλητισμού και κυρίως σε αυτόν του ποδοσφαίρου και το γεγονός ότι οι προκάτοχοι του Λευτέρη Αυγενάκη, Σταύρος Κοντονής και Γιώργος Βασιλειάδης, δεν εκλέχθηκαν, από πολλούς σχετίστηκε και με αυτό το γεγονός.

Ο Κρητικός πολιτικός, εμφανίζεται πιο ενωτικός. Σίγουρα κάνει καλύτερο «γκελ» στον Πειραιά και στο περιβάλλον γύρω από τον Ολυμπιακό, με τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε τις καλύτερες των σχέσεων, ενώ και στη Θεσσαλονίκη δεν θεωρείται persona non grata. Μάλιστα, ο κ. Αυγενάκης είχε παρακολουθήσει από το γήπεδο της Τούμπας και το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με αντίπαλο την Μπενφίκα για τα προκριματικά του Champions League.

Όσο για ΑΕΚ, η νέα κυβέρνηση και γενικότερα ο χώρος της Νέας Δημοκρατίας έδειξαν τις διαθέσεις τους πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου με τις επισκέψεις στο εργοτάξιο της Νέας Φιλαδέλφειας τόσο του Κωνσταντίνου Κυρανάκη όσο και του νέου περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη.

Το πρότζεκτ του Βοτανικού και στο βάθος… Μουντιάλ και Euro

Και εάν για την ΑΕΚ το θέμα του γηπέδου, στο οποίο τόσο ταλαιπωρήθηκε, έχει δρομολογηθεί, με τα εμπόδια να έχουν πέσει ένα-ένα, για τον Παναθηναϊκό δεν συμβαίνει το ίδιο. Στο «τριφύλλι» ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έκανε πολλές κινήσεις για να υλοποιηθεί το πρότζεκτ του Βοτανικού, παίρνοντας το «ΟΚ» τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα όσο και από τη νέα του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη συνάντηση των δύο ανδρών πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Επίσης, ο διοικητικός ηγέτης της «πράσινης» ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη εξασφάλισε ότι θα έχει την απόλυτη στήριξη και της νέας δημοτικής Αρχής στην Αθήνα, με επικεφαλής τον Κώστα Μπακογιάννη.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ήδη είχε προχωρήσει και στην εκπόνηση ενός σχεδίου για τη διοργάνωση από πλευράς Ελλάδας σε συνεργασία με Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία δύο διεθνών διοργανώσεων, του Euro 2028 και του Μουντιάλ το 2030. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα νέα γήπεδα που θα χτίσουν ή θα ανακαινίσουν οι «μεγάλοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Και αυτό είναι ένα «στοίχημα» για τη νέα κυβέρνηση, δηλαδή ο χειρισμός μιας υπόθεσης εθνικής με βάση το λαοφιλέστερο άθλημα στη χώρα. Το πλάνο αυτό είναι μακρόπνοο και σε μελλοντικό ορίζοντα, αλλά φαντάζει δεδομένη ότι όλες οι κυβερνήσεις θα ήθελαν να έχουν μερίδιο στο να φιλοξενηθούν δύο τόσο σπουδαίες διοργανώσεις στην Ελλάδα.

Το μέλλον του Ολυμπιακού στο ελληνικό μπάσκετ

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα το οποίο έχει να διαχειριστεί η νέα πολιτική εξουσία στον χώρο του αθλητισμού, αφορά το μέλλον του Ολυμπιακού στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός επιμένει ότι σε περίπτωση που γίνει υπαναχώρηση στο ζήτημα και δεν υποβιβαστούν οι «ερυθρόλευκοι», τότε θα είναι αυτός που θα αποχωρήσει. Ωστόσο, ούτε η προοπτική της Αδριατικής Λίγκας δεν δείχνει να προχωράει για την πειραϊκή ΚΑΕ.

Είναι δεδομένο ότι μόνο προς το συμφέρον του ελληνικού μπάσκετ δεν είναι να μένει στον… αέρα ή να συμμετάσχει στην Α2 ένα μέγεθος όπως του Ολυμπιακού και να λείψει από την Basket League. Ωστόσο, και στη συγκεκριμένη περίπτωση χρειάζεται να γίνουν κινήσεις προς την επίτευξη «ειρήνης».  Και οι χειρισμοί αυτοί μόνο εύκολοι δεν αναμένεται να είναι.

Το ζήτημα της βίας εντός και εκτός γηπέδου

Στο τέλος της προηγούμενης αθλητικής αγωνιστικής περιόδου, τα φαινόμενα οπαδικής βίας ήταν πολλά και έντονα. Ακόμη και ο τελικός Κυπέλλου σε ένα σχεδόν κεκλεισμένων των θυρών ΟΑΚΑ είχε έκτροπα. Ο Λευτέρης Αυγενάκης εντάσσει αυτό το πρόβλημα στο γενικότερο ου αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, κινούμενος στους άξονες της πρόληψης.

«Δεν είναι πρόβλημα του ποδοσφαίρου, είναι γενικότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η πολιτεία. Η παιδεία με την ευρεία έννοια που πρέπει να δημιουργείται σε κάθε άνθρωπο. Είναι η πρόληψη και η καταστολή.

Εμείς μιλάμε για το πώς να σταματήσουμε τους χούλιγκαν που χαλάνε την γιορτή του ποδοσφαίρου. Δεν είναι μόνο αυτό. Όλη η κοινωνία μπορεί να βοηθήσει και να δημιουργήσει ανθρώπους έτοιμους. Είναι δουλειά της Πολιτείας και των πολιτικών από τη μια, και από την άλλη των πολιτών, αφού πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους, τους εαυτούς τους».