Πραγματικά από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς με αφορμή όλα όσα έγιναν στον Βόλο, στο παιχνίδι που υποτίθεται ότι θα είναι η γιορτή του ποδοσφαίρου αυτήν τη σεζόν… Κρας τεστ το έλεγαν για τη συνύπαρξη οπαδών στις εξέδρες, αλλά σαν αποτέλεσμα έμεινε μόνο το… κρας (σύγκρουση).

Ούτε καν έλεγχος εισιτηρίων!

Ας ξεκινήσουμε από το πιο βασικό: Οι οπαδοί των δύο ομάδων έκαναν αγώνα δρόμου να βρουν εισιτήριο για τον τελικό. Ουρές σχημάτισε ο κόσμος έξω από τα εκδοτήρια για να πάρει ένα «μαγικό χαρτάκι» στα χέρια του. Έλα, όμως, που δεν χρειαζόταν. Όχι σωματικός έλεγχος δεν έγινε στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, ούτε καν έλεγχος εισιτηρίων!!! Όποιος ήθελε έμπαινε, όποιος ήθελε έβγαινε. Τα πάντα θα μπορούσαν να περάσουν εντός των εξεδρών. Από μαχαίρι, που είδαμε, μέχρι… μπαζούκα. Και όποιος έχει αμφιβολίες ή νομίζει πως σε αυτές τις γραμμές υπάρχει κάποια υπερβολή, ας ρωτήσει αυτούς που βρέθηκαν στον Βόλο.

Όσοι ήταν τυχεροί, πήγαν στο στάδιο μετά τα έκτροπα. Οι άτυχοι της υπόθεσης, αυτοί που έζησαν τις μάχες σώμα με σώμα, το μόνο που έχουν να εκφράσουν γι’ αυτό είναι την αηδία τους! Εντάξει, υπάρχουν κι αυτοί που φτιάχνονται με τέτοιες καταστάσεις, αλλά είναι η μειοψηφία, έστω κι αν αυτή η μειοψηφία είναι τόσο ηχηρή. Πάντως, ακόμη κι αυτοί που έφτασαν στο στάδιο μετά τις μεγάλες συμπλοκές, αυτό που αντίκρισαν μόνο ωραία συναισθήματα δεν του δημιουργούσε. Γης μαδιάμ όλα περιμετρικά του σταδίου, μυρωδιά καμένου από τις φωτιές που μπήκαν σε κάποιους… προκλητικούς θάμνους, αλλά και οσμή αίματος από τους τραυματίες.

1682930

Ο κόσμος έμαθε από τα ραδιόφωνα ότι το παιχνίδι θα καθυστερήσει αρχικά 15 λεπτά και στη συνέχεια μισή ώρα, γιατί επίσημη ενημέρωση δεν υπήρχε ποτέ. Αλλά, αν αυτή ήταν η μοναδική παραφωνία, τότε θα ήταν καλά τα πράγματα. Πάντως, σε εκείνο το διάστημα, υπήρξε μια παγωμάρα στο στάδιο. Καμία από τις δύο πλευρές οπαδών δεν είχε όρεξη να φωνάξει καν σύνθημα. Διαπίστωναν όλοι τους το μάταιο του πράγματος, σχετικά με όσα είχαν συμβεί πριν. Και πάλι, όμως, η πλειοψηφία είχε πάει για να δει μπάλα και να δημιουργήσει ένα ωραίο κλίμα στις εξέδρες. Να παίξει ο καθένας… μπάλα με τον τρόπο του. Οπότε, μια γηπεδική ατμόσφαιρα, δημιουργήθηκε σε κάποιες στιγμές. Και ειδικά στο πρώτο μέρος, που το ματς ήταν λίγο καλύτερο σε ρυθμό και με περισσότερες φάσεις.

Απηύδησαν και αποχώρησαν

Πολλές από τις θέσεις που ήταν για τους οπαδούς της ΑΕΚ ήταν άδειες. Δεν είναι πως δεν είχε πάει ο κόσμος. Όταν είδαν όλα όσα προηγήθηκαν, κοντά στους 2.000 ανθρώπους (ίσως και παραπάνω) αποφάσισαν είτε να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής, είτε να δουν το παιχνίδι από κάποια καφετέρια ή εστιατόριο της πόλης. Η πιο άδεια κερκίδα ήταν αυτή στην οποία ακριβώς από πάνω έγιναν οι μάχες σώμα με σώμα. Εκεί, δηλαδή, όπου μπήκε μια μεγάλη φωτιά σε χημική τουαλέτα (σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες) και κάποιοι αποφάσισαν να βγάλουν… selfie με φόντο τις φλόγες.

1683233

Τουλάχιστον, δεν βρέθηκε ούτε ένας να αμαυρώσει την ενός λεπτού σιγή για τον θάνατο του 24χρονου οπαδού του ΠΑΟΚ, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του σε ακόμη ένα επεισόδιο οπαδικής βίας λίγες ημέρες πριν. Μάλιστα, το χειροκρότημα από την πλευρά των οπαδών της ΑΕΚ ήταν πολύ ζεστό.

Εντελώς ακατάλληλος ο χώρος

Το γήπεδο φάνηκε ότι ήταν πράγματι εντελώς ακατάλληλο. Σε αυτό σίγουρα βοήθησαν και τα (μη) μέτρα ασφαλείας. Για τα εισιτήρια και τον σωματικό έλεγχο τα είπαμε και πιο πάνω. Μην πούμε για τα αυτοκόλλητα, που δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Ούτε τα σκάνερ της Ομοσπονδίας. Υπήρχαν, βέβαια, και μερικά ακόμη πιο εξοργιστικά πράγματα. Οπαδοί σήκωναν πόρτες και πήγαιναν σε όποιον χώρο ήθελαν, αλλά οι διμοιρίες των ΜΑΤ απλώς… κοιτούσαν. Ωστόσο, σε εντελώς ακατάλληλες στιγμές, ήξεραν να προκαλούν τους οπαδούς, που η έντασή τους ήδη είχε χτυπήσει κόκκινο! Ειρωνικά γέλια και «ελάτε ρε να… τα πούμε εάν τολμάτε»! Επίσης, κανείς δεν κατάλαβε γιατί έπρεπε για 30 άτομα να χρησιμοποιηθούν χημικά και όχι να επιστρατευθεί στο σημείο μια ισχυρή αστυνομική δύναμη, να «τσακώσει» τους ταραχοποιούς και να τους οδηγήσει εκεί που έπρεπε.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΒΟΛΟΣΤο ματς μπορεί να ξεκίνησε και να ολοκληρώθηκε κανονικά, έστω και με τα ευτράπελα από πλευράς διαιτησίας, τα οποία πολύ λιγότερο απασχόλησαν τον κόσμο (ακόμη και τους οπαδούς της ΑΕΚ), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχε ξύλο και στη διάρκεια του 90λέπτου. Μάλιστα, η «εστία» της έντασης ήταν πάντοτε κάτω από τα επίσημα. Εκεί που θεωρητικά όλα θα έπρεπε να κυλούν πιο ήρεμα.

Από… καλή θέληση δεν έγιναν νέα έκτροπα

Πόρτες του σταδίου που οδηγούσαν προς τον αγωνιστικό χώρο ήταν συνεχώς ανοικτές. Ανά πάσα στιγμή μπορούσε να γίνει «ντου». Λόγω τύχης και μη διάθεσης από πλευράς οπαδών δεν υπήρξε και μια πιο γενικευμένη σύρραξη εντός αγωνιστικού χώρου όσο οι ομάδες έδιναν τη μάχη τους στο χορτάρι.

1683182Το σήμα στα κινητά των θεατών ήταν πολύ αδύναμο. Φανταστείτε να ήσασταν εκεί, να έχουν γίνει όλα αυτά και να σας ψάχνουν οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για εσάς. Πολύ δύσκολα θα σας έβρισκαν.

Η έξοδος των οπαδών ήταν πολύ πιο δύσκολη από την είσοδο. Μάλιστα, δεν έλειψε τραυματισμός οπαδού και μετά το τέλος του παιχνιδιού. Όσο για τον τρόπο που έγινε και η έξοδος όλων των εμπλεκομένων από το «Πανθεσσαλικό», είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες από το σπασμένο παρμπρίζ στο πούλμαν της ΑΕΚ, που δέχθηκε εκατοντάδες αντικείμενα από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Και μετά από όλα αυτά, υπήρξαν και άτομα υπεύθυνα για τη διοργάνωση που είπαν ότι όλα κύλησαν καλά και ότι η βαθμολογία που θα έπαιρνε είναι 9/10! Τρομερά πράγματα…