Αναρμόδιο το ΣτΕ να αποφασίσει για το επώνυμο παιδιού ομόφυλου ζευγαριού

Για το επίμαχο θέμα την αρμοδιότητα έχουν τα Πολιτικά Δικαστήρια


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
18:25
29/05/2018
Αναρμόδιο το ΣτΕ να αποφασίσει για το επώνυμο παιδιού ομόφυλου ζευγαριού
5
loading

Αναρμόδιο δήλωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας για να λύσει το… γρίφο της εγγραφής στο Ληξιαρχείο παιδιού δυο Ελληνίδων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και ζητούν να κατοχυρωθεί ως επώνυμο του τέκνου, εκείνο της συζύγου της μητέρας.

Οι δυο γυναίκες παντρεύτηκαν στην Αγγλία το 2013 και στη συνέχεια η μία εξ' αυτών, με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, έμεινε έγκυος, γεννώντας ένα αγοράκι. Όταν ο δικηγόρος του ομόφυλου ζευγαριού κατέθεσε αίτηση στο ληξιαρχείο για την καταχώρηση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του, που έγινε στο Γουέστμινστερ του Ηνωμένου Βασιλείου και στην Ελλάδα η απάντηση της αρμόδιας διεύθυνσης ήταν αρνητική.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να μην καταχωρηθεί ως πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας οπότε δεν μπορεί να εκδώσει διαβατήριο και να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Και όλα αυτά τη στιγμή που στην Αγγλία έχει ήδη λάβει το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του αλλά δεν μπορεί να βγει από τα σύνορα  πριν τα 5 του χρόνια, δηλαδή πριν πάρει την βρετανική υπηκοότητα.

Στην προσφυγή του το ομόφυλο ζευγάρι υποστήριζε πως  η άρνηση εγγραφής του παιδιού από τον ληξίαρχο στην Ελλάδα καθιστά ανύπαρκτη την υπόσταση του, καθώς δεν μπορεί να αναγνωριστεί. Επιπλέον, ανέφερε ότι παραβιάζεται η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διεθνής σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, το Σύνταγμα, ενώ παρεμποδίζεται η  ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., κάτι που έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά.

Το ΣτΕ (1084/2018) έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να επιληφθεί της υπόθεσης και ότι για το επίμαχο θέμα την αρμοδιότητα έχουν τα Πολιτικά Δικαστήρια.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Και τώρα τι κάνουμε

  Νέοι μπελάδες μας βρήκαν !

 2. avatar Ορθόδοξη Δύναμη

  Δεν μας έφταναν όλα τα προβλήματα που έχουμε, θα έχουμε τώρα και αυτές τις ανωμαλίες...

 3. avatar Πλαστικό ψεύτικο “καλό”

  Τα τερατουργήματα που ζούμε σήμερα ξεπερνουν και τα εγκλήματα των Ναζί.

 4. avatar Αγγελος124356

  Ενος κακού, μύρια έπονται...

  1. avatar Λουκανικος

   Τζεισον-αντιγονι ζεις, εσύ μας οδηγείς!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει