Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την κυβερνοεπίθεση που έγινε στην Τράπεζα Θεμάτων και η ΕΥΠ φέρεται πως έχει εντοπίσει 30 λογαριασμούς φιλορώσων χάκερ που μπορεί να σχετίζονται.

Με βάση το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ, από την μέχρι τώρα έρευνα έχει διαπιστωθεί πως στις επιθέσεις στην Τράπεζα θεμάτων συμμετείχαν συνολικά 100.000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

Από αυτές έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τις 7.500 χιλιάδες ηλεκτρονικές διευθύνσεις και από αυτό το σύνολο διαπιστώθηκε πως οι 30 λογαριασμοί είναι καταχωρημένοι τόσο από την ΕΥΠ όσο και από συνεργαζόμενες υπηρεσίες, ως σχετιζόμενοι με μια ομάδα ρωσόφιλων χάκερ που έχει το διακριτικό τίτλο «Κιλνετ».

Σημειώνεται, ότι ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφαλείας, μιλώντας σχετικά για τη συγκεκριμένη κυβερνοεπίθεση, είχε πει πως «επειδή έχω αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά ίδια, η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχαν άνθρωποι για αυτόν τον σκοπό και μπορούσαν να δρομολογήσουν την επίθεση σε άλλα σημεία».

«Με απλά λόγια, εάν είχατε ομάδα κυβερνοασφάλειας, το θέμα τώρα θα είχε αποφευχθεί. Έχω εμπειρία, έχω διαχειριστεί κρίσεις τέτοιου είδους, όλα αυτά θέλουν ασκήσεις κυβερνοασφάλειας πριν γίνουν. Οι χάκερς είναι δίπλα μας. Άρα πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα εκείνα για να μπορέσουμε να αποφεύγουμε τις επιθέσεις», είχε αναφέρει.

Στη συνέχεια, είχε δηλώσει ότι δεν βρίσκεται ένα άτομο πίσω από αυτήν την κυβερνοεπίθεση, αλλά περισσότεροι «οι οποίοι έχουν νοικιάσει υπολογιστικά συστήματα από το σκοτεινό διαδίκτυο (σ.σ. dark web). Μετά από πολλή δουλειά, μπορεί να τους εντοπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Καλύπτουν τα ίχνη τους όμως υπάρχουν και τα λάθη. Για αυτό τον λόγο είμαστε εμείς εδώ».