Στα χέρια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έπεσε ένας 31χρονος Έλληνας για υπόθεση «βιομηχανικής κατασκοπείας».

Σύμφωνα με την καταγγελία της εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών διαδικτύου, πληροφορικής και διαφήμισης υπεκλάπησαν πληροφορίες εμπιστευτικού περιεχομένου και εμπορικής αξίας (πελατολόγιο, καταστάσεις πωλήσεων και πολιτικής αγοράς, σημαντικούς κωδικούς κτλ) της εταιρείας. Ο 31χρονος άνδρας εργαζόταν κατά το παρελθόν στην εταιρεία αυτή και φέρεται να είχε υποκλέψει το σύνολο σχεδόν των απόρρητων εμπιστευτικών πληροφοριών και δεδομένων, στις οποίες είχε αποκτήσει πρόσβαση, στο πλαίσιο των καθηκόντων του.

Πιο συγκεκριμένα, ο άνδρας είχε αποθηκεύσει απόρρητα αρχεία και δεδομένα της εταιρείας σε χώρο φιλοξενίας εκτός των ηλεκτρονικών φακέλων και του server της εταιρείας. Με την εξειδίκευση που είχε αποκτήσει στην εταιρία, αντέγραψε, χρησιμοποίησε και παραβίασε στοιχεία και προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα οποία συνιστούν επαγγελματικά και επιχειρηματικά απόρρητα της καταγγέλλουσας εταιρείας.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, καθώς και η χορήγηση των απαραίτητων στοιχείων από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.

Μετά την καταγγελία ξεκίνησε η έρευνα της υπόθεσης από την Αστυνομία. Οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα στο σπίτι του 31χρονου και διαπίστωσαν ότι εμπλέκεται στην υπόθεση, καθώς εξακριβώθηκε η διαχείριση επίμαχου λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω του οποίου γινόταν η υποκλοπή εταιρικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, δεδομένων και εμπιστευτικών πληροφοριών της εταιρείας. Επίσης, ταυτοποιήθηκαν στοιχεία που αφορούσαν το χώρο φιλοξενίας, όπου σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα της εταιρείας, αποθηκεύονταν απόρρητα αρχεία και δεδομένα της.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έντεκα (11) σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, τρεις (3) φορητές μνήμες αποθήκευσης και διασύνδεσης (USB), ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικών υπολογιστών και έντυπο υλικό, σχετιζόμενο με την υπό έρευνα υπόθεση.

Παράλληλα, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος του 31χρονου, η οποία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.