Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκε ακόμη ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με συγκρότηση «καφετέριας» μέσα στο οποίο διεξάγονταν παράνομα τυχερά παίγνια.

Στο πλαίσιο της συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες (25.04.2014) το βράδυ, στο συγκεκριμένο κατάστημα, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Αιγάλεω, συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία, οι δύο υπεύθυνοι του καταστήματος (49χρονος ημεδαπός και 25χρονη υπήκοος Ρουμανίας), καθώς και δύο ακόμη ημεδαποί (54 και 52 ετών) οι οποίοι συμμετείχαν ως παίκτες στα απαγορευμένα παίγνια.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – παράβαση της νομοθεσίας που αφορά στα παίγνια, καθώς και παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, ενώ με τις ίδιες κατηγορίες αναζητείται για να συλληφθεί εντός των ορίων του αυτοφώρου 22χρονη υπήκοος Ρουμανίας, ιδιοκτήτρια του καταστήματος.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο κατάστημα, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– επτά παιγνιομηχανήματα τύπου «Φρουτάκια»
– επτά παιγνιομηχανήματα τύπου «Τρίλιζα»
– ένα τηλεκοντρόλ αγνώστου λειτουργίας
– τρεις ηλεκτρονικές πλακέτες παιγνίων
– τέσσερις σελίδες με πόντους πελατών και
– το συνολικό χρηματικό ποσό των 403 ευρώ

Επίσης, στην είσοδο του καταστήματος είχε εγκατασταθεί πόρτα ασφαλείας, η οποία άνοιγε με ειδικό μηχανισμό, ενώ λειτουργούσε και σύστημα – κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και επιτήρησης της εισόδου, προκειμένου να αποφεύγονται ή/και να δυσχεραίνονται οι έλεγχοι των αρμόδιων Αρχών.

Το σύστημα, το οποίο κατασχέθηκε, αποτελούνταν από τρεις κάμερες που ήταν συνδεδεμένες σε ηλεκτρονικό καταγραφέα (video recorder) για την αποθήκευση των δεδομένων, ενώ η εικόνα εμφανιζόταν σε οθόνη τηλεόρασης που βρισκόταν εσωτερικά του καταστήματος.

Παράλληλα, διαπιστώθηκαν και παραβάσεις της εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα μη επίδειξη του Ειδικού Βιβλίου Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού (Ε.Β.Κ.Ν.Π.) – ανασφάλιστη εργασία τριών ατόμων και μη επίδειξη του βιβλιαρίου επισκευών και συντήρησης του φορολογικού ταμειακού μηχανισμού.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Μέρος των αντικειμένων που κατασχέθηκαν θα παραδοθούν στην Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών (πρώην Ο.Δ.Δ.Υ.) για φύλαξη και το κατασχεθέν χρηματικό ποσό θα αποσταλεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Επιπλέον, για τις παραβάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, θα ενημερωθούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α.) για την επιβολή των σχετικών διοικητικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, με τον Νόμο 4002/2011, ο οποίος ρυθμίζει την «αγορά των παιγνίων» και τέθηκε σε ισχύ από 22 Αυγούστου 2011, προβλέπεται ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών σε όποιον διεξάγει τυχερά παίγνια χωρίς άδεια. Όταν τα παίγνια είναι τεχνικά προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή από 100.000 έως 200.000 ευρώ ανά παιγνιομηχάνημα.

Τέλος, όποιος μετέχει σε τυχερό παίγνιο, το οποίο διοργανώνεται χωρίς άδεια τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι τριών μηνών και με χρηματική ποινή από 5.000 έως 20.000 ευρώ.

Σημειώνεται επίσης ότι με τις νέες ρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας, το ύψος του προβλεπόμενου προστίμου από το αρμόδιο υποκατάστημα του Ι.Κ.Α, μόνο για τις περιπτώσεις της ανασφάλιστης εργασίας, φθάνει τις 10.500 ευρώ (κάθε περίπτωση), δηλαδή συνολικά 31.500 ευρώ.