Ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στον πρώην διευθυντή της δορυφορικής ΕΡΤ Νίκο Κούρτη , για παράβαση καθήκοντος και στη δημοσιογράφο Ειρήνη Νικολοπουλου για ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη. Οι κατηγορίες αφορούν σε υπόθεση γκρίζας διαφήμισης στην ΕΡΤ World.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους δυο κατηγορουμένους παρά την πρόταση του εισαγγελέα ο οποίος ζήτησε την ενοχή τους με το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου.

Σε πρώτο βαθμό οι δύο κατηγορούμενοι είχαν και πάλι καταδικαστεί σε 12 μήνες φυλάκισης, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι Γιάννης Κορωναίος, Κωστής Παρράς και Ντίνα Οικονομίδου είχαν κριθεί αθώοι.

Η υπόθεση αφορά σε γκρίζα διαφήμιση, κατά τη διάρκεια εκπομπών μεικτής παραγωγής της ERT World (2006-2009). Σύμφωνα με την κατηγορία, πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη έκταση απαγορευμένη διαφήμιση ξενοδοχειακών, τουριστικών, ναυτιλιακών, φαρμακευτικών επιχειρήσεων, με συνέπεια, τη μη επιβολή κυρώσεων για την παράβαση όρου της σύμβασης με την εταιρεία παραγωγής που απαγόρευε την έμμεση διαφήμιση.

Αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται σε σχετικό πόρισμα που είχε συνταχθεί, ήταν να υφίσταται θέμα απώλειας των εσόδων που θα εισέπραττε η ΕΡΤ εάν η διαφήμιση γινόταν νομίμως.