Ανακοίνωση με την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση σε κατάστημα Jumpo στο Μαρούσι ανέβηκε πριν από λίγο στο Indymedia.

Την ανάληψη ευθύνης ανέλαβε ο «Εργατικός πυρήνας ”Jumbo τα σφυριά είμαστε εμείς”» με μία ανακοίνωση γεμάτη αιχμές για τα εργασιακά δικαιώματα και την τακτική της εταιρείας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες, λίγο μετά τις 02:00, πέταξαν μπογιές στην πρόσοψη, έσπασαν τζαμαρία και πέταξαν φέιγ βολάν στο σημείο και τράπηκαν σε φυγή.

Στο σημείο βρέθηκε μια βαριοπούλα, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει κάποια προσαγωγή.

Στην ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «η αλυσίδα των Jumbo είναι εδώ και χρόνια πρωτοπόρα στην επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.

Δεν υπάρχει αντεργατική πρακτική που να μην έχει εφαρμοστεί στα κάτεργα αυτά:

  • Απολύσεις εγκύων και εργαζόμενων που πήραν δύο συνεχόμενες αρνητικές αξιολογήσεις. Το σύστημα αξιολόγησης είναι τόσο ασφυκτικό, που έχει σαν κριτήριο αρνητικής αξιολόγησης ακόμα και το αν ο εργαζόμενος ασθένησε πολλές ημέρες.
  • Ασφυκτική εντατικοποίηση και συνεχής παρακολούθηση από υπεύθυνους καταστημάτων, αλλά και ρουφιάνους που παριστάνουν τους πελάτες!
  • Υποχρέωση των εργαζομένων να δουλεύουν 6ήμερα σε Απόκριες, Χριστούγεννα και Πάσχα, χωρίς ρεπό, πολλές φορές μέχρι και 11 ώρες χωρίς να πληρώνονται με την νόμιμη αμοιβή της υπερωρίας · Απαγόρευση κάθε είδους συνδικαλισμού. Όσοι προσπάθησαν να φτιάξουν επιχειρησιακό σωματείο απολύθηκαν, ενώ απολύονται και όσοι απλά συμμετέχουν στις Γενικές Απεργίες. Ενδεικτικό του κλίματος τρομοκρατίας είναι ότι οι εργαζόμενοι απαγορεύεται να μιλούν και μεταξύ τους!
  • Οι συνθήκες ασφαλείας καταστρατηγούνται συστηματικά με συνεχείς καταγγελίες προς την Πυροσβεστική για ελλιπής τήρηση των μέτρων πυρασφάλειας.
  • Οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν 6ήμερα «όταν το απαιτούν οι ανάγκες της εταιρείας» και όσοι υπογράφουν για 30 ώρες/βδομάδα δουλεύουν πολλές φορές 40 ώρες/βδομάδα ανασφάλιστοι. Αν βλέπουμε τις συντάξεις να μειώνονται κάθε λίγο και λιγάκι (‘’ασφαλιστική μεταρρύθμιση’’) είναι και επειδή αλυσίδες σαν τα Jumbo μπορούν να κλέβουν τα ένσημα μας ανενόχλητα.
  • Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αποτελεί μάλλον το πιο σύντομο ανέκδοτο για την ιδιοκτησία των Jumbo, καθώς σε περίπτωση ‘’ελέγχου’’ οι υπεύθυνοι καταστημάτων, ως δια μαγείας, το γνωρίζουν και φροντίζουν να φυγαδεύσουν τους εργαζόμενους που δουλεύουν εκτός ωραρίου. Η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση να μειωθούν τα πρόστιμα για ανασφάλιστη εργασία ουσιαστικά, κλείνει ακόμα και πιο πολύ το μάτι σε όσα αφεντικά κλέβουν τα ένσημα μας.
  • Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται με μισθούς πείνας την ώρα την ώρα που τα ετήσια κέρδη της αλυσίδας ανέρχονται σε 220 εκ. ευρώ».