Κάποια στιγμή στη ζωή μας, μπορεί να χρειαστεί να μετακομίσουμε. Όποιος και αν είναι ο λόγος, αυτό το άρθρο απευθύνεται μόνο σε όσους θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους τα κατοικίδια και τα παίρνουν – εννοείται- μαζί τους στο νέο τους σπίτι και δεν βρίσκουν δικαιολογίες για να τα χαρίσουν ή να τα εγκαταλείψουν.

Τα κατοικίδια και από περιέργεια αλλά και επειδή έχουν συνηθίσει στη ρουτίνα τους, αγχώνονται με κάθε νέα αλλαγή. Έτσι και οι κούτες θα είναι κάτι που θα τους προκαλέσει ένα μικρό βαθμό νευρικότητας. Γι αυτό ένας καλός τρόπος να τους τις…συστήσετε είναι να τις αφήσετε διπλωμένες σε ένα σημείο για 1-2 μέρες ώστε να περάσουν και να τις μυρίσουν οι σκύλοι και/ή οι γάτες του σπιτιού με την ησυχία τους. Έτσι καταλαβαίνουν ότι αυτά τα χάρτινα πράγματα δεν είναι και τόσο κακά τελικά.

Όσο όμως τα πράγματα πακετάρονται και το σπίτι αδειάζει, τα ζώα αγχώνονται περισσότερο. Θα μας αφήσουν και θα φύγουν τα δίποδα? –αναρωτιούνται. Γι αυτό δεν πακετάρουμε τίποτα από τα πράγματα τους. Κρεβατάκια, μπολάκια, λουράκια, παιχνίδια, βούρτσες κ.α. καλό είναι να μείνουν στη θέση τους μέχρι και την τελευταία μέρα της μετακόμισης.

Τα κατοικίδια μας μπορεί να κάνουν πολλά για να μας τραβήξουν την προσοχή λόγω του άγχους τους. Επειδή το σπίτι αδειάζει, για παράδειγμα έχουν χώρο για κουτρουβαλήματα ή μπορεί να σκαρφαλώσουν σε μέρη που δεν είχαν ξανασκαρφαλώσει ποτέ. Η αλλαγή προκαλεί νευρικότητα και τότε πρέπει να επιστρατεύσουμε το μαλλιαρό παιχνίδι-ποντικάκι για τις γάτες και το μπαλάκι για τους σκύλους να τους τραβήξει την προσοχή και να αφήσουν τις βλακείες! Τόσο απλά. Ούτε φωνές, ούτε τιμωρία.

Ένα κόλπο που βοηθά στην γρηγορότερη προσαρμογή στο νέο σπίτι είναι η επίσκεψη εκ των προτέρων μαζί με τα ζώα, αν υπάρχει η δυνατότητα. Μια γρήγορη εξερεύνηση στο χώρο, λίγα τσίσα στο κήπο να δείξουμε ότι περάσαμε και από δω και μετά όλα θα είναι πιο εύκολα. Όταν θα μεταφερθούν εκεί τα ζώα οριστικά θα τους είναι γνώριμο το μέρος.

Βέβαια, για κάποια ζώα μπορεί να είναι πιο εύκολο, να συνηθίσουν αμέσως στο νέο περιβάλλον και να χαίρονται, να παίζουν ή να πάνε για ύπνο ενώ για άλλα μπορεί ο φόβος και η νευρικότητα να μην φύγει από το πρώτο λεπτό. Μια ιδανική κατάσταση είναι να προγραμματίσετε αν είναι εφικτό την μετακόμιση να τελειώσει μέρα Παρασκευή ώστε να μπορείτε όλο το Σαββατοκύριακο να είστε στο νέο σπίτι μαζί με τα ζώα. Η παρουσία σας κάνει πιο εύκολη την προσαρμογή απ’ ότι αν λείπετε στη δουλειά και τα ζώα είναι αναγκαστικά κλεισμένα μέσα στο νέο σπίτι.

Πώς θα συμπεριφερθεί το ζώο μου στο νέο σπίτι;

-Ο σκύλος: θα παίξει, θα τρέξει, θα μυρίσει, αν έχει κήπο θα ουρήσει και θα αφοδεύσει (σίγουρα πράγματα, για να αφήσουμε το σημάδι μας), θα μυρίσει όλους τους χώρους, θα κοιμηθεί στο αγαπημένο του κρεβάτι. Άντε να φοβηθεί λίγο να ανέβει σκάλες ή να βγει σε μπαλκόνι που δεν γνωρίζει.

-Η γάτα: θα είναι φοβισμένη, θα μυρίσει, θα εξερευνήσει, θα ανέβει, θα μπει, θα χωθεί (σε ντουλάπια, κάτω από κρεβάτια κλπ) και ίσως κρυφτεί και για λίγη (ως πολλή-ανάλογα με το χαρακτήρα) ώρα και εννοείται ότι θα σνομπάρει το κρεβάτι της για να το παίξει θύμα. Μάλλον θα κοιμηθεί σε κούτα ή στο πιο βρώμικο σημείο του σπιτιού για να την λυπηθείτε.

Πηγή: strayhelp.gr