Στις 20 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα οδηγείται στις κάλπες για τρίτη φορά σε ένα χρόνο και πολλοί Έλληνες δεν καταλαβαίνουν γιατί, παρατηρεί σε δημοσίευμά του ο Economist, τονίζοντας πως αρκετοί δεν βλέπουν το νόημα μιας της νέας αυτής εκλογικής αναμέτρησης.

Στον Economist μιλούν έλληνες πολίτες, όπως η 41χρονη Βιβή, μητέρα δύο παιδιών που ζει στην Αθήνα, η οποία στις προηγούμενες εκλογές είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. «Όλοι αποδείχθηκαν ίδιοι. Γιατί χρειαζόμαστε πάλι εκλογές; Νόμιζα ότι τους δώσαμε τη δύναμη να βρουν λύσεις, όχι να προσφεύγουν σε εκλογές κάθε φορά που δεν μπορούν να λύσουν τα ζητήματα».

Με την ανεργία να παραμένει πάνω από το 20% και μετά το οικονομικό χάος που πυροδότησαν τα capital controls, η Βιβή γνωρίζει ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα για εκείνη, σημειώνει ο Economist.

Η 35χρονη Γεωργία Γαλτέμη, η οποία εργαζόταν κάποτε σε φαρμακευτική εταιρεία λαμβάνοντας έναν καλό μισθό, λαμβάνει σήμερα 4,5 ευρώ την ώρα και δυσκολεύεται να αγοράσει ακόμη και βασικά είδη. Χωρίς οικονομική σταθερότητα οι πιθανότητες να ξαναφτιάξει τη ζωή της φαίνονται μικρές. «Οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να προσλάβουν προσωπικό, επειδή δεν γνωρίζουν τι θα γίνει σε ένα μήνα από τώρα», δηλώνει.

«Πολλοί από αυτούς που υποστήριξαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας σε μια νέα εποχή ειλικρινών πολιτικών αισθάνονται προδομένοι. Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε να τερματίσει τη λιτότητα. Αλλά όταν η Ευρώπη ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό και να διατηρηθεί η θέση της στην ευρωζώνη, προχώρησε σε άλλη μια σκληρή συμφωνία. Όπως δηλώνει η κ. Γαλτέμη, κανείς δεν βλέπει ποιο είναι το νόημα άλλης μίας εκλογικής διαδικασίας. Για την ίδια, κανείς δεν αξίζει την ψήφο των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που υποσχέθηκε πολλά, έχει απογοητεύσει.

Σύμφωνα με τον Economist, η απογοήτευση είναι ορατή στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος. Κανένα κόμμα δεν λαμβάνει την πλειοψηφία. Ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου δηλώνει αναποφάσιστο. Ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος έχει θεωρηθεί για πολύ καιρό ως ένα «πολιτικό αστείο», φαίνεται να οδεύει προς τη Βουλή για πρώτη φορά.

Όσοι δεν είναι κυνικοί, παραμένουν απαθείς. Ο Γιώργος Γαλάνης, ένας ραδιοφωνικός παραγωγός, επέστρεψε τον περασμένο Ιούλιο στην Ελλάδα έπειτα από τρία χρόνια εργασίας στη Γερμανία και την Αγγλία. Διαπιστώνει πως: «Οι άνθρωποι είναι καχύποπτοι και αισθάνονται αηδία. Προσπαθώ να μένω αμέτοχος για να μην πέσω σε κατάθλιψη. Δεν έχω πρόβλημα να ψηφίσω πολλές φορές, αρκεί να υπάρχει λόγος. Αυτή τη φορά δεν βλέπω το λόγο».

«Το πιθανότερο αποτέλεσμα των εκλογών της επόμενης εβδομάδας είναι ένας ακόμη συνασπισμός και μια μεγαλύτερη λιτότητα. Αλλά μη βάλετε και στοίχημα. Ο Τσίπρας, το κόμμα του οποίου είναι πιθανό να κερδίσει τις περισσότερες έδρες, είναι αντίθετος σε συμμαχίες με άλλα μεγάλα κόμματα. Εάν οι αριθμοί δεν βγαίνουν και τα μεγάλα κόμματα δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, οι εκλογές της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσαν να οδηγήσουν απλώς και σε νέες εκλογές», καταλήγει το δημοσίευμα.

economist1