Έκτακτο επίδομα 534 ευρώ για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη φωτιά που μαίνεται στη Ρόδο, αλλά και σε όσες περιοχές έχουν προκληθεί ζημιές από φωτιές σε επιχειρήσεις, που καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία τους, θα δοθεί από το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε το Σάββατο στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Action24, οι επιχειρήσεις που πλέον δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω των καταστροφών που υπέστησαν εξαιτίας των πυρκαγιών, θα μπορούν να θέτουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους για τρεις μήνες και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν έκτακτο επίδομα έως 534 ευρώ το μήνα από το κράτος.

«Έχουμε καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών όπου οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί από πυρκαγιές και δεν μπορούν να λειτουργήσουν μπορούν να μπαίνουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους έως 3 μήνες. Οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν έως 534 ευρώ το μήνα έκτακτο επίδομα από το κράτος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το κράτος να αφήσει κανέναν αβοήθητο. Όλα όσα καταστράφηκαν, όλα θα φτιαχτούν. Εγώ, για τον εαυτό μου και την οικογένεια μου έκλεισα ήδη διακοπές στη Ρόδο και τη Ρόδο θα τη στηρίξουμε, δε θα αφήσουμε τη ρόδο να πάθει ζημιά πραγματική από αυτή την πυρκαγιά. Θα πάμε φέτος όλοι στη Ρόδο για να δείξουμε ότι το νησί μας παραμένει πάρα πολύ όμορφο και το τουριστικό του προϊόν παραμένει πάρα πολύ ισχυρό», τόνισε ακόμη.

Όσον αφορά το brand της Ρόδου είπε ότι έχει υποστεί αλλά υπήρξε μία γιγαντιαία επιχείρηση εκκένωσης, όχι εύκολη, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, σύμφωνα με την αναγνώριση των ξένων, όχι των Ελλήνων. «Το πιο συγκινητικό σε όλη την υπόθεση είναι οι εκατοντάδες ανθρώπινες ιστορίες τουριστών στο διαδίκτυο, από Ροδίτες που άνοιξαν τα σπίτια τους, τους έδωσαν κατάλυμα, τους έδωσαν τρόφιμα και νερό. Να ξέρετε ότι η διάδοση αυτών των ιστοριών θα είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση της Ρόδου», τόνισε.

Για τη γενικότερη εικόνα των πυρκαγιών στη χώρα μας, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι «είναι απαίσιο αυτό που συμβαίνει, είναι μία συμφορά, μία καταστροφή. Είναι όμως μία καταστροφή, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί; Υπάρχει σήμερα χώρα -και ειδικά χώρα της Μεσογείου- που δεν έχει αυτήν τη στιγμή που μιλάμε μεγάλες πυρκαγιές; Φέτος, για πρώτη φορά έπιασαν φωτιά τα δάση στην Ελβετία και οι Ελβετοί δεν είχαν ούτε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και ζητάγανε από τους άλλους, γιατί δεν είχαν ποτέ πυρκαγιές. Στη νέα πραγματικότητα που ζούμε οι πυρκαγιές το καλοκαίρι θα είναι, δυστυχώς, μία αναπόφευκτη πραγματικότητα. Έχουμε τα περισσότερα εναέρια μέσα στην ιστορία μας, 30% περισσότερα λειτουργικά εναέρια μέσα από το 2019. Έχουμε τον μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως κατά αναλογία πληθυσμού, δηλαδή για ένα κράτος 11 εκατομμυρίων έχουμε τον μεγαλύτερο αεροπορικό στόλο που υπάρχει και σε ελικόπτερα και σε αεροπλάνα. Έχουμε έμπειρα πληρώματα και μία έμπειρη πια Πυροσβεστική με ικανούς αξιωματικούς».

Τέλος, όσον αφορά την κατάρρευση της γέφυρα στην περιμετρική της Πάτρας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «το δυστύχημα συνέβη 12:20. Άρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχαν σταματήσει οι εργασίες την ώρα που είχε διατάξει το κράτος, αλλά η εταιρεία μόνη της είχε αποφασίσει χωρίς άδεια κανενός να συνεχίσει τις εργασίες. Διερευνά η Επιθεώρηση Εργασίας από χθες το γιατί και το πώς. Προφανώς και τα πρόστιμα θα μπουν και όλα τα προβλεπόμενα θα ακολουθηθούν. Δεν λέω ότι αυτό φέρνει πίσω στη ζωή τον συμπολίτη μας που πέθανε, ούτε ότι θα φτιάξει την υγεία του άλλου συμπολίτη μας που είναι σε πολύ βαριά κατάσταση στο νοσοκομείο, αλλά, δυστυχώς, εάν είχαν τηρήσει την υπουργική απόφαση που είχαμε εκδώσει, 12:00 η ώρα θα είχαν φύγει και αυτή η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί».