Την αποκάλυψη ότι το σχέδιο περί πληρωμών με το παράλληλο νόμισμα «Δήμητρα» δεν είναι καινούργιο, αλλά το είχε παρουσιάσει και το 2015 στο Υπουργικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας μάλιστα τότε εύσημα από τους συναδέλφους του, έκανε ο γραμματέας του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής του συνέντευξης ο εν λόγω πολιτικός αρχηγός ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων: «Κάτι διευκρινιστικό για το σχέδιο Δήμητρα, υπάρχει πρόβλεψη για απόσβεση φόρων σε όσους το χρησιμοποιήσουν που ισοδυναμεί με de facto επιτόκιο 8% όπως είπατε. Είναι αντιληπτό ότι από το μέγεθος των συναλλαγών που θα γίνονται μέσω του Δήμητρα συναρτώνται όλα, έχετε όμως κάποια εκτίμηση για τα οικονομικά μεγέθη αυτού του επιτοκίου; Από πού θα λείψουν τα φορολογικά έσοδα τα οποία αντιστοιχούν στο σχέδιο Δήμητρα;».

Και απάντησε επί λέξει ο κ. Βαρουφάκης: «Κάθε μακροοικονομικό μοντέλο βασίζεται σε κάποιες παραδοχές. Φαντάζομαι το ερώτημά σας είναι αν έχουμε μακροοικονομικό μοντέλο το οποίο να διασυνδέει τη μεταβλητή του εν δυνάμει επιτοκίου που έρχεται με τη μορφή φοροέκπτωσης με άλλες μεταβλητές, όπως για παράδειγμα ποια θα είναι η αύξηση των εισοδημάτων που θα επιφέρει η μείωση των χαρατσιών του, 2 δισεκατομμυρίων. Η μεγαλύτερη ρευστότητα που θα δημιουργηθεί από το Δήμητρα, πόσο θα αυξήσει την παραγωγή; Και ποιο κομμάτι αυτό της παραγωγής θα κατατίθεται στο Δήμητρα, ποιο κομμάτι θα κατατίθεται στην Εθνική Τράπεζα, στην Eurobank κτλ.; Αυτό το μοντέλο υπάρχει. Δεν είναι μια συζήτηση που μπορεί να γίνει στις πλατείες, αλλά πολύ θα θέλαμε να κάνουμε μια ημερίδα και να έρθετε να σας παρουσιάσουμε το οικονομετρικό μοντέλο, το δυναμικό μοντέλο, το οποίο έχει κατατεθεί σε διεθνή συνέδρια, έχει συζητηθεί από τους Financial Times. Μπορώ να σας παραπέμψω σε άρθρο του Financial Times που το χαρακτηρίζει μια πολύ καλή ιδέα. Είχε κατατεθεί, μάλιστα, κι αυτό ίσως είναι είδηση, για όσους δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο μου “Ανίκητοι Ηττημένοι”, το είχα καταθέσει στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 και μάλιστα και σε ένα υπουργικό συμβούλιο όπου πήρε πάρα πολλά εύσημα όταν το παρουσίασα, εκείνες τις μέρες τις δύσκολες του 2015».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο