Επίσκεψη στο πρώην ΚΥΤ Μόριας στη Λέσβο πραγματοποίησε την Παρασκευή (12/05) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, με την υποβαθμισμένη περιοχή να γυρίζει σελίδα με το βλέμμα προς το μέλλον.

Το ημερολόγιο έδειχνε Σεπτέμβριο του 2020, όταν το ΚΥΤ Μόριας, παραδόθηκε στις φλόγες. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, οι εικόνες ντροπής που έκαναν την Ελλάδα πρώτο θέμα στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αποτελεί παρελθόν.

«Το κολαστήριο της Μόριας -όπως έγινε γνωστό στο εξωτερικό- δεν υπάρχει πια. Ανήκει στο παρελθόν. Και γι΄ αυτό είμαι εξαιρετικά υπερήφανος, διότι τήρησα τη δέσμευση την οποία είχα δώσει στην τοπική κοινωνία, κυρίως στις τοπικές κοινότητες, ότι θα λύσω το ζήτημα αυτό και θα ξεπεράσω όλα τα εμπόδια τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν στον δρόμο μας».

Με αυτά τα λόγια, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το στίγμα για την επόμενη ημέρα της περιοχής, που σύντομα θα αποκτήσει νέες υποδομές εκπαίδευσης και πολιτισμού.

Μάλιστα, η νέα εικόνα της Μόριας μπορεί να γίνει ορατή από το video που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου:

H Μόρια πριν:

Η νέα εικόνα της Μόριας:

Από την πυρκαγιά του 2020 σε ολική αναβάθμιση

Η διαδικασία παραχώρησης του «ΚΥΤ Μόριας» συντονίστηκε εξ ολοκλήρου από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο και εξασφάλισε την απαραίτητη χρηματοδότηση, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, για την αγορά, τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των εκτάσεων που χρησιμοποιήθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο.

«Θυμάμαι το 2019, όταν πριν τις εκλογές, είχαμε επισκεφτεί το αίσχος της Μόριας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Μόρια ανήκει πλέον στο Δήμο Μυτιλήνης, για να διαμορφωθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Με χρηματοδότηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα συζητήσεις, προτάσεις και επιθυμίες του τοπικών φορέων, δηλαδή του Δήμου Μυτιλήνης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο χώρο θα ανεγερθούν:

• Ένα Μουσικό Σχολείο

• Ένα Ειδικό Σχολείο

• Φοιτητική Εστία

• Συνεδριακό Κέντρο

• Κέντρο Καινοτομίας

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον δήμο Μυτιλήνης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βάσει των διαδικασιών που προβλέπονται σε κάθε φορέα.