«Το όραμα του Κ. Καραμανλή για την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη ήταν μια θεμελιώδης στρατηγική επιλογή. Είχε τρία σκέλη: την ένταξη της χώρας σε έναν χώρο ασφάλειας ειρήνης και αλληλεγγύης και την ένταξη της σε ένα χώρο οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας και την ένωση της με μια μεγάλη ομάδα δημοκρατικών κρατών διασφαλίζοντας το πολίτευμα που είχε αμφισβητηθεί στο παρελθόν. Η στρατηγική αυτή δικαιώθηκε», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην εκδήλωση της ΝΔ για την Ημέρα της Ευρώπης στο Ζάππειο.

Και συνέχισε: «Σχεδόν όλοι αποδεχόμαστε ότι είναι ο φυσικός μας χώρος και πως οτιδήποτε άλλο ήταν αδιανόητο. Η Ευρωπαϊκή οικογένεια έχει παράσχει στην Ελλάδα τα μέσα για την προάσπιση της ασφάλειάς της, την εμπέδωση σταθερού δημοκρατικού πολιτεύματος και ασφάλειας».

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην ΕΕ λέγοντας ότι «Σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι ημιτελές και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών. Η αναποτελεσματικότητα και η εσωστρέφεια είναι διάχυτες και κοντόφθαλμες πολιτικές υπονομεύουν την προσπάθεια ή καταλήγουν σε ασυνεννοησία και διενέξεις.

Διαχείριση κρίσεων όπως η πανδημία και το μεταναστευτικό έχουν οδηγήσει όχι απλώς σε στασιμότητα αλλά και ενδεχομένως σε υποχώρηση της προοπτικής της. Αντί ταχείας και αποφασιστικής αντίδρασης επικράτησε σύγχυση ενδεχομένως και υστεροβολία κατά την οικονομική κρίση. Η συνταγή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα ήταν εν πολλοίς εξοντωτική, τιμωρητική και προς παραδειγματισμό άλλων. Απέτυχαν σε όλες σχεδόν τις προβλέψεις τους όπως παραδέχθηκαν κατόπιν εορτής. Η μόνιμη άρνηση του Βορρά να κατανοήσει ότι χρειάζεται στήριξη στις ασθενέστερες χώρες ισοδυναμεί με άρνηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και προοπτικής. Διεύρυνση κοινωνικών ανισοτήτων, περιθωριοποίηση, αποδυνάμωση κοινωνικού κράτους.

Είπε ακόμα ότι πρέπει να έχουμε ανάπτυξη, επενδύσεις και ευημερία αλλά και με κοινωνική συνοχή και προστασία των αδύναμων και ενώ ήταν η επιτυχημένη συνταγή όλης της Ευρώπης, το μοντέλο αυτό είναι σε αποδρομή, στο όνομα μιας παγκοσμιοποίησης με στρεβλώσεις, η πλειοψηφία των οικονομικά ασθενέστερων βλέπουν το εισόδημα να περικόπτεται, τις συντάξεις τους να μειώνονται. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρώπη η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι νάρκη στα θεμέλιά της.

Αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Όποιος υποστηρίζει την ολοκληρωτική νίκη εναντίον είτε ονειροβατεί είτε υστερόβουλα επιδιώκει συνεχή ένταση. Άγεται και φέρεται αμήχανη η ΕΕ συρόμενη συχνά από επιλογές τρίτων. Συχνά εμφανίζεται διαιρεμένη όπως στην ουκρανική κρίση. Η Ευρώπη αν δεν βγει μπροστά για να τερματιστεί ο πόλεμος που διεξάγεται στο δικό της έδαφος θα έχει αποτύχει. Τόνισε ακόμα ότι απαιτείται αξιοπιστία και συνέπεια στη βάση αρχών και αξιών πρωτίστως του διεθνούς δικαίου.

Για την Τουρκία ο Κ.Καραμανλής είπε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να δέχεται απειλές χρήσης βίας κατά του εδάφους της ή να στέλνει μηνύματα κατευνασμού εναντίον της Τουρκίας. Η Τουρκία επιδιώκει ηγεμονική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας δεν επιφέρει καμία αμφιβολία επ αυτού. Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου για την αμφισβήτηση νησιών του Αιγαίου είναι δηλωτική και δεν μπορεί να έχουμε αυταπάτες. Η Ελλάδα παγίως είναι έτοιμη να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Όλα τα άλλα ζητήματα είναι λυμένα. Πολύ ορθώς πράξατε κε Πρωθυπουργέ που το τονίσατε και πάλι. Το καθεστώς των νησιών είναι δεδομένο και εκτός κάθε άλλης συζήτησης, το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων είναι μονομερές και στη δικαιοδοσία της κάθε χώρας. Τελεία και παύλα!

Μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. «Την επομένη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη με καθαρή εντολή και ορίζοντα 4ετίας. Τη σταθερότητα αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί, όπως το κάνει επί δεκαετίες. Η ΝΔ θα επιτύχει τη νίκη. Έχει επιδείξει σοβαρό έργο στην οικονομία, το μεταναστευτικό, το ψηφιακό κράτος, τις ένοπλες δυνάμεις. Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της υγείας και παιδείας και στην απονομή της δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Το κλειδί της δύναμης της παράταξης είναι η προσήλωση στις αρχές και τις αξίες όπως με σαφήνεια προσδιόρισε ο ιδρυτής της στην ιστορική της διαδρομή: σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς απέναντι σε κάθε μορφή ανομίας, πάντα δίπλα στους λιγότερο ευνοημένους και άγρυπνη για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων. Καλή δύναμη σε όλους!».