Την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 εφόσον από τις εκλογές ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί και προκύψει σταθερή κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων. Τα επιτόκια στην Ελλάδα δεν καθορίζονται από την τράπεζα της Ελλάδος αλλά από την ΕΚΤ η οποία συνυπολογίζει πολλές παραμέτρους με κυριότερη συγκράτηση του πληθωρισμού. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα εφόσον μπορέσει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα θα μπορέσει να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού. Με άλλα λόγια η ελληνική δημοκρατία να δανείζεται φθηνότερα, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων, αναγνωρίζει δηλαδή μεγαλύτερη ευελιξία ως κράτη μέλη, να διαπραγματευόμαστε μαζί με την ευρωπαική επιτροπή μια λογική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους χωρίς ασφυκτικούς κανόνες», δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην πρόταση της Κομισιόν.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να τονίσει ότι απαιτείται πολύ πιο γρήγορη πρόοδος και πως οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να συμφωνηθούν πριν το τέλος του έτους.

«Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα είναι να επιστρέψουμε στους προηγούμενους κανόνες πράγμα που θα γίνει αυτόματα αν δεν συμφωνηθεί καινούριο πλαίσιο», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδυάζει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και με μια γρήγορη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους».

Και συνέχισε: «Θέλουμε να μπορούμε να χαράσσουμε πολιτική αποκλιμάκωσης του χρέους που δεν θα υπονομεύει τους βασικούς αναπτυξιακούς μας στόχους».

«Έχουμε στηρίξει έμπρακτα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις»

Ερωτηθείς αν θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και πως ακούστηκε στους Eυρωπαίους η πρόταση για μεταφορά ενέργειας μέσω άλλων δικτύων είπε: «Έχουμε στηρίξει έμπρακτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις απορροφώντας ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Πριν ένα χρόνο ήταν κύριο αντικείμενο συζήτησης  όχι μόνο στο Ευρωπαικό Συμβούλιο  αλλά και στην ελληνική κοινωνία. Αποδείξαμε λοιπόν ότι μπορούμε να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να συγκρατήσουμε τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Είμασταν από τους πρώτους που μπορέσαμε να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο  ανακύκλωσης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και διοχέτευσης αυτών των ποσών για να στηρίξουμε την κοινωνία».

Και συνέχισε: «Προφανώς καθώς τώρα μειώνονται οι τιμές υπάρχει ανάγκη για χαμηλότερη επιδότηση αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι θα συμβεί με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τον επόμενο χειμώνα για αυτό είναι σημαντικό να δράσουμε από τώρα να φροντίσουμε να γεμίσουμε τις αποθήκες φυσικού αερίου  προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στον ανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε η τιμή της να μην καθορίζεται μόνο από την υψηλότερη οριακή τιμή του συστήματος που τελευταία δεν ήταν άλλη από την τιμή του φυσικού αερίου.

Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι πρωταγωνίστρια σε αυτές τις συζητήσεις. Ίσως δεν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι υπήρξε μια πολύ γρήγορη αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου από τότε που μπήκε το πλαφόν.Από εκεί και πέρα θέλουμε περισσότερα δίκτυα μεταξύ Ελλάδος και Βορρά. Είναι κοινός τόπος ότι πρέπει να διασυνδέσουμε τα δίκτυα με μεγαλύτερη ταχύτητα».

Κάλεσα να επισκεφθεί την Αθήνα η κα Μελόνι πριν τις εκλογές και το αποδέχθη με χαρά, είπε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα προκειμένου να συζητήσουν να θέματα της οικονομίας και του προσφυγικού. Επίσης θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πως η ιταλική κυβέρνηση θα μπορεί να υποστηρίξει την επανεκκίνηση των ελληνικών σιδηροδρόμων.  

«Να ρωτήσετε τον Ανδρουλάκη τι εννοούσε με αυτά που είπε»

«Νομίζω θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Ανδρουλάκη τι εννοούσε με αυτά που είπε», απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε «η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση για να καούμε το άλμα στο μέλλον και νομίζω το απαιτεί η σιωπηρή πλειοψηφία της κοινωνίας. Θα πρέπει να ρωτήσετε άλλους να σας πουν τι ακριβώς εννοούν με αυτά τα οποία λένε.

Σας διαβεβαιώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης του νερού το οποίο παραμένει δημόσιο αγαθό. Η κυβέρνηση έχει εξηγήσει γιατί ενισχύει την Ρυθμιστική Αρχή.  Μην ρωτάτε εμένα αλλά όλους αυτούς που εξακολουθούν να αναπαράγουν fake news».

«Οι τράπεζες είναι ανθεκτικές»

«Οι τράπεζές μας είναι ανθεκτικές ισχυρές και θωρακισμένςς και δεν απειλούνται από την καταιγίδα στις αγορές. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι κάποιοι άλλοι θα μπορούσαν να το πουν αυτό αν συνέβαινε επί των ημερών τους, είπε αφήνοντας αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών».