Όσο πλησιάζει η ώρα που θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (έχει προγραμματιστεί για τις 17:00) που θα αποφασίσει εάν θα παραπέμπει ή όχι τον βουλευτή Χανίων Παύλο Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας προκειμένου να του επιβληθεί κάποια από τις προβλεπόμενες ποινές μετά και τις τελευταίες αναρτήσεις του στο Facebook που στοχοποιεί δημοσιογράφους και δικαστικούς, τόσο λειαίνονται οι αιχμές εναντίον του.

Μάλιστα υπάρχουν συνάδελφοί του που τον υπερασπίζονται ανοικτά, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που αποφάσισε να παραπεμφθεί ο αψύς Κρητικός στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Για παράδειγμα, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τόνισε πως όσον αφορά την ανάρτηση του κ. Πολάκη «δεν υφίσταται ποινική διάσταση, δεν προτρέπει κανέναν σε κάποια ενέργεια». Πρόσθεσε πάντως ότι το ζήτημα είναι να γίνει βαθιά πολιτική αντιπαράθεση ενόψει εκλογών, όχι να βάλεις μπροστά συγκεκριμένα πρόσωπα και υπό αυτή την έννοια η κίνηση του κ. Πολακη ήταν ατελέσφορη.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε πως «δεν περισσεύει κανείς στο κόμμα» μπροστά στη μεγάλη πολιτική μάχη των εκλογών, ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως το πολιτικό σφάλμα του Πολάκη ήταν μεγάλο, αλλά δεν θα πρέπει να διαγραφεί από το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης. «Κανείς δεν πρέπει να θέτει μια προσωπική ατζέντα, αντί για αυτή που ακολουθεί το κόμμα. Ό,τι και να πιστεύουμε, δεν μπορούμε να θέτουμε μια προσωπική ατζέντα αντί για τη συνολική που θέτει το κόμμα μας και δεν μπορεί να τη θέτουμε και με τον τρόπο που μπήκε» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αυτό που φοβούνται, σύμφωνα με πληροφορίες στην Κουμουνδούρου, είναι πως εάν ο βουλευτής βρεθεί εκτός ΣΥΡΙΖΑ, θα ξεσπάσει εσωκομματικός εμφύλιος με στελέχη και οπαδούς να τάσσονται στο πλευρό του, ιδίως στην τοπική κοινωνία των Χανίων, και άλλους εναντίον του.

Αυτή τη στιγμή τα σενάρια για το μέλλον του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας είναι τέσσερα:

  • Αναστολή της ιδιότητάς του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
  • Διαγραφή από το κόμμα (που είναι και η βαρύτερη ποινή)
  • Σύσταση
  • Επίπληξη.

Να σημειωθεί ότι για τα δύο πρώτα ενδεχόμενα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία 2/3 στην αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να πλειοψηφήσουν τα 1- από τα 15 μέλη της.