Στην ανάγκη εύρεσης μιας λύσης για το πλαφόν στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου εστίασε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στο Αλικάντε της Ισπανίας.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό στο επόμενο συμβούλιο υπουργών να μπορέσουμε να πετύχουμε μια συμφωνία για τους τρεις κανονισμούς οι οποίοι βρίσκονται υπο συζήτηση. Τα ζητήματα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τα ζητήματα της απλοποίησης των διαδικασιών έγκρισης για τοποθέτηση νέων ΑΠΕ και το σημαντικότερο ο μηχανισμός διόρθωσης των τιμών αυτό το οποίο αποκαλούμε πλαφόν να μπορέσουμε επιτέλους να συμπιέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου όπως έχουμε δεσμευθεί ότι θα κάνουμε εδώ και πολλούς μήνες» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι σημαντική η παρατήρηση του προέδρου της Κύπρου για τις δυνατότητες που παρέχει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ώστε να βοηθήσουμε την Ευρώπη να διαφοροποιήσει την προμήθεια φυσικού αερίου.

«Η Ελλάδα προχωράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε νέες έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου και σε συνδυασμό με σημαντικά κοιτάσματα τα οποία έχουν ήδη ανακαλυφθεί στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε να βοηθήσουμε την Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο πιο γρήγορα ενδεχομένως απ ότι το εκτιμούσαμε. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι ένας πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για τις χώρες που συνορεύουν με αυτήν όπως εξάλλου το κάνει και η Κροατία μέσα από επενδύσεις που κάνουμε και εξακολουθούμε να κάνουμε σε μονάδες στα βόρεια σύνορά μας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμπνοια με τις προτάσεις της Κομισιόν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο EUMED-9

Για τα ζητήματα οικονομικής διακυβέρνησης ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει μια σύμπνοια και οι προτάσεις της Κομισιόν κινούνται στην σωστή κατεύθυνση.

«Θέλω να πιστεύω ότι ως Ευρώπη έχουμε ενσωματώσει τα μαθήματα από την κρίση χρέους η οποία χτύπησε τόσο δυνατά και την δική μου χώρα. Είναι μη παραγωγικό να θέτουμε σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους ειδικά όταν οι οικονομίες μπαίνουν σε ένα σπιράλ ύφεσης. 

Η μεγαλύτερη ευελιξία ειδικά ως προς την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων, πράσινων επενδύσεων, ψηφιακών επενδύσεων, μπορεί να συμβαδίσει με μια συνετή και χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και να υποστηρίζεται από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας ενώ ευχαρίστησε όλους τους ηγέτες γιατί όπως είπε στάθηκαν στο πλευρό της Κύπρου που βιώνει μια άδικη και παράνομη εισβολή από την Τουρκία που έγινε πριν από 48 χρόνια.

«Η λύση του κυπριακού μπορεί να είναι δίκαιη και βιώσιμη μόνο αν στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και απορρίπτει εν τη γενέσει της οποιαδήοτε σκέψη ή συζήτηση για μια λύση δυο κρατών όπως μπορεί να προωθείται από κάποιες χώρες που θεωρούν ότι πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.