Η καγκελάριος Μέρκελ θεωρεί «λήξασα» την αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το ευρωομόλογο, παρότι και οι δύο παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

«Είχαμε μία αναλυτική τηλεφωνική συνομιλία, το ζήτημα έχει ξεπεραστεί. Όταν κρίνονται τόσα πολλά, παίζουν και τα συναισθήματα ένα ρόλο», λέει η κ. Μέρκελ σε συνέντευξή της στη «Bild» αναφορικά με την επίθεση που είχε δεχτεί από τον κ. Γιούνκερ για «αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά» και «απλουστευτική αντιμετώπιση» της πρότασης για το ευρωομόλογο.

Προσπάθεια να κατεβούν οι τόνοι στην αντιπαράθεση με την κ. Μέρκελ κατέβαλε και ο κ. Γιούνκερ. Ένα κοινό ομόλογο δεν θα είναι «λευκή επιταγή» για την ανάληψη χρεών, είπε σήμερα ο κ. Γιούνκερ στο ραδιοφωνικό σταθμό Βερολίνου, Βρανδεμβούργου «rbb». «Παραμένει ειλημμένη απόφαση ότι οι χώρες με υπερβολικά ελλείμματα και μεγάλα χρέη θα πρέπει να καταβάλλουν μέγιστη προσπάθεια, συνδεδεμένη με δεσμεύσεις, προκειμένου να βάλουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους». Στο σημείο αυτό «δεν υπάρχει καμία διάσταση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης ή μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και εμού» είπε ο κ. Γιούνκερ.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Εurogroup σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Handelsblatt» ζητά την αναβάθμιση της Ευρωζώνης με σύγκλιση συναντήσεων κορυφής των ηγετών της. «Στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ οι ηγέτες των χωρών-μελών δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην ατζέντα εσωτερικής πολιτικής», λέει ο κ. Γιούνκερ και «αποφάσεις συνόδων κορυφής έχουν δώσει αφορμή για αναταραχές στις αγορές». Για να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη δεν αρκούν τα συμβούλια των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. Θα πρέπει να συγκαλούνται συναντήσεις κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, σημειώνει ο κ. Γιούνκερ.

Κριτική στη Γερμανίδα καγκελάριο άσκησε και ο Γκι Φερχόφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η κ. Μέρκελ «δεν ανήκει πλέον, ή δεν ανήκει προς το παρόν, στην πρωτοπορία της Ευρώπης» επειδή δίνει ιδιαίτερο βάρος στο αντιευρώ κλίμα στη Γερμανία, λέει ο κ. Φερχόφστατ σε συνέντευξή του στις εφημερίδες «Frankfurter Rundschau» και «Berliner Zeitung». Η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες δεν πρέπει να περιοριστεί στο μήνυμα «όχι στρες πριν τα Χριστούγεννα, παρακαλώ», λέει ο Γκι Φερχόφστατ.