Δεν πρόκειται να αλλάξει ιδιαίτερα η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εξαιτίας του γεγονότος ότι η γειτονική χώρα προέβη σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς, σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού και ειδικού συμβούλου του ΕΛΙΑΜΕΠ, αντιναύαρχου ε.α. Αλέξανδρου Διακόπουλου. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Bloomberg η Τουρκία προχώρησε την Τρίτη σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου – τον οποίο ανέπτυξε υπό καθεστώς μυστικότητας – στη Μαύρη Θάλασσα, διέσχισε 561 χιλιόμετρα και έπεσε ανοικτά των ακτών του λιμανιού της Σινώπης.

Μιλώντας σήμερα στα Νέα, ο έμπειρος στρατιωτικός αναφέρει χαρακτηριστικά πως «μιλάμε για ένα όπλο που μπορεί να χτυπήσει βαθιά μέσα στον ελλαδικό χώρο. Αυξάνει σίγουρα ο βαθμός κινδύνου. Εντούτοις, προβάλλοντας στον χρόνο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με δεδομένο το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα και τις αγορές που έχουν δρομολογηθεί, ακόμα και με την μελλοντική ένταξη αυτών των πυραύλων στο τουρκικό οπλοστάσιο, η οποία ισορροπία ή ανισορροπία δυνάμεων στο εγγύς μέλλον μάλλον βαίνει υπέρ των ελληνικών όπλων παρά κατά. «Η μαχητική ισχύς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζει, θα αυξηθεί περισσότερο από ό,τι η αντίστοιχη τουρκική. Η Ελλάδα διαθέτει επίσης πυραύλους Patriot αλλά και αντιαεροπορικά που μπορούν να αποκρούσουν έναν τέτοιο πύραυλο. Δεν είναι κάτι δραματικό στο βαθμό που το παρουσιάζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Άλλωστε εγώ δεν βλέπω επιλύσει τις ελληνοτουρκικής διαφοράς μέσω ένοπλης σύγκρουσης, αλλά μέσω διεθνούς δικαίου και της Χάγης».

Επίσης, λέει ο κ. Διακόπουλος, «μην ξεχνάμε ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει δώσει καμιά πληροφορία επισήμως. Η Rokestan το κρατάει ως απόρρητο και αυτό οφείλεται ίσως και στο γεγονός ότι η Άγκυρα είναι ενταγμένη – όπως κι εμείς – στο Missile Technology Control Regime, το οποίο είχε δημιουργηθεί με την λογική να μην υπάρξει μεγάλη διάδοση πυραύλων. Δεν είναι νομικά δεσμευτικό, αφού δεν έχει την ισχύ συνθήκης, αλλά θεωρητικά οι χώρες που συμμετέχουν δεσμεύονται ότι δεν θα εξοπλίζονται με πυραύλους εμβέλειας άνω των 300 χιλιομέτρων. Η Τουρκία το παραβιάζει, αλλά και πάλι δεν είναι το μόνο που παραβιάζει, ούτε είναι η μόνη που το παραβιάζει».