Για το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας και την εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα ρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και απάντησε:

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ρητορική κλιμάκωση από την πλευρά του κ. Ερντογάν. Υπάρχει και ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης, μεγάλες οικονομικές δυσκολίες στην γείτονα, μειωμένη απήχηση και δημοφιλία του Ερντογάν που μπορεί να τον οδηγούν να αλλάξει την ατζέντα. Ωστόσο, δεν μπορεί να μην ανησυχούμε. Είναι πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια η κλιμάκωση. Έχω ασκήσει έντονη κριτική για το δόγμα εξωτερικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πήγε στο Βόσπορο και συναντήθηκε με τον Ερντογάν. Μας είπε θα έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι αλλά έγινε το αντίθετο. Υπερπτήσεις, εντάσεις, κλιμάκωση. Άκουσα ο κ. Μητσοτάκης να λέει: “Γιοκ Ερντογάν”. Θα ήθελα να λέει γιοκ εκεί που πρέπει! Όχι στο κοινό του στο Βελλίδειο! Να λέει γιοκ στις κρίσιμες στιγμές και δεν το έχει κάνει. Θα περίμενα επίσης, την ίδια στιγμή που με αποφασιστικο τρόπο υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα να αφήνει και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Έχω την εμπειρία και γνωρίζω ότι ένα επεισόδιο έντασης μπορεί να είναι αποτέλεσμα λανθασμένων χειρισμών και έλλειψης επικοινωνίας με την άλλη πλευρά».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Είμαστε με τον αμυνόμενο. Απέναντι στην εισβολή και στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δεν μπορεί όμως να παραγνωρίζουμε τις διεθνείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Από πλευρά της Ε.Ε. υπάρχει μεγάλη κρίση στρατηγικής. Πέραν της Ουκρανίας που είναι η αμυνόμενη και έχουν χαθεί ζωές, ο μεγάλος χαμένος είναι η Ευρώπη. Δεν χάνουν οι ΗΠΑ οικονομικά, ούτε γεωστρατηγικά. Δεν χάνει η Ρωσία. Το ρούβλι ανεβαίνει. Η Ευρώπη είναι σε περιδίνηση. Υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας. Βεβαίως θα στηρίξουμε τον αμυνόμενο αλλά πρέπει να κάνουμε το παν για να μπει τέλος στον πόλεμο. Πρέπει να επαναξιολογούμε τα μέτρα. Τελικά μήπως εμείς πυροβολούμε τα πόδια μας; Οφείλουμε να το επαναξιολογήσουμε αυτό. Ο κόσμος μπαίνει σε έναν παρατεταμένο και μακρύ Ψυχρό Πόλεμο. Η Ε.Ε. οφείλει να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα, διαφορετικά μπορεί να έχει το δικό της υπαρξιακό πρόβλημα!».