«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αιφνιδιαστεί, θα υπερασπιστεί με σθένος τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία της και από το Διεθνές Δίκαιο», διαμηνύει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην «To manifesto».

Το μέλος της κυβέρνησης παραθέτει όλες εκείνες τις «διπλωματικές επιτυχίες της Ελλάδας, οι οποίες ενέτειναν τον εκνευρισμό της ηγεσίας της γείτονος» Όπως είπε, «είχαμε το εξαιρετικά επιτυχημένο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ με την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας και την κατ’ αρχήν συμφωνία για την ένταξή μας στο πρόγραμμα ανάπτυξης των πολεμικών αεροσκαφών F-35, τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στο Φόρουμ του Νταβός όπου είχε εποικοδομητικές συναντήσεις με παγκόσμιου βεληνεκούς προσωπικότητες της αγοράς και, πολύ πρόσφατα, την προεδρία της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τη συμμετοχή ηγετών από 13 χώρες και του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με κρίσιμη συμβολή της ελληνικής αντιπροσωπείας».

Πέραν αυτών, «υπερψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που ανέστειλε ουσιαστικά το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Έως ότου πάψει η τουρκική παραβατικότητα, εμείς θα απαντούμε με τεκμήρια. ‘Όπως συνέβη με τη δημοσιοποίηση από το Υπουργείο Εξωτερικών των 16 χαρτών που αποτυπώνουν πέρα από κάθε αμφιβολία την προϊούσα διπλωματική κλιμάκωση της Τουρκίας με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας κυνικά το Διεθνές Δίκαιο και απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Όλα αυτά προκαλούν ένταση στην τουρκική ηγεσία που αναζητεί αποσυμπίεση σε μισαλλόδοξη και ανέξοδη ρητορική», δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν φοβάται ένα «θερμό καλοκαίρι», ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε: «Δεν ανησυχούμε, αλλά αγρυπνούμε και μεριμνούμε τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Η αναχαίτιση στον Έβρο προ διετίας αποτελεί οδηγό αλλά και μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αιφνιδιαστεί και ότι θα υπερασπιστεί με σθένος τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία της και από το διεθνές δίκαιο. Και δεν θα είμαστε μόνον εμείς. Όσο συνεχίζεται η απρόκλητη επιθετικότητα και οι ανιστόρητες και παράνομες αναθεωρητικές επιδιώξεις, η Τουρκία θα βρίσκει σθεναρά απέναντί της όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ομόθυμα τους συμμάχους μας και όλο το δυτικό κόσμο».

Ενώ, όσον αφορά το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλίας αντιστροφής του τεταμένου κλίματος, απαντά: «η εξωτερική μας πολιτική είναι μια πολιτική αρχών και δεν πρόκειται να ετεροκαθοριζόμαστε από τη συγκυρία και τη στάση άλλων. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των χωρών μας ώστε να επιλύονται ειρηνικά οι διαφορές μας. Θα πρέπει όμως να υπάρχει μια συναντίληψη στα βασικά. Θέλουμε την ειρήνη και είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε για αυτήν με μετριοπάθεια αλλά και με σθένος και αποφασιστικότητα».