«Στην Ελλάδα «βράζουμε» από την ακρίβεια όχι μόνο λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού αλλά και εξαιτίας οξύτατων φαινομένων αισχροκέρδειας και ανύπαρκτων ελέγχων στην αγορά των καυσίμων» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στην ΕΡΤ1, προσθέτοντας πως «ο πληθωρισμός των φτωχών είναι διπλάσιος από τον πληθωρισμό των εύπορων. Σε μια Ελλάδα με αδύναμο κοινωνικό κράτος, πρέπει να νοιαζόμαστε και για την αύξηση των επενδύσεων -δεν θα διαφωνήσω- αλλά και για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που έχουν εκραγεί. Κι επειδή ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παράτασή του, οδηγεί σε έναν κίνδυνο ύφεσης, το σημείωσε και ο Ιταλός πρωθυπουργός κος Τζεντιλόνι, νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες έτσι ώστε η ΕΕ που πλήττεται πολύ περισσότερο από τις ΗΠΑ οικονομικά και κοινωνικά από τον πόλεμο, να πιέσει για ένα ειρηνευτικό σχέδιο και τον ταχύτερο δυνατό τερματισμό αυτού του πολέμου. Όπως έκανε η κυβέρνηση Ντράγκι και δυστυχώς δεν είδα κάτι αντίστοιχο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Και συνέχισε: «Ως Έλληνα και Ευρωπαίο πολίτη, με ενοχλεί που στην Ελλάδα η ΝΔ κρύβει από τους Έλληνες πολίτες ότι 21 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ κυβερνώνται εδώ και δεκαετίες με κυβερνήσεις συνεργασίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την Ελλάδα την χρεοκόπησαν αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις. Με πρώτη την ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ του 2004-2009 που ενώ είχαμε έλλειμμα 15% έστελνε πλαστά στοιχεία για 6% και οδήγησε τον Γιούνκερ να εκραγεί για τα «Greek statistics». Η ΝΔ έβαλε τη χώρα στα μνημόνια με σημαντικό μερίδιο ευθύνης και για το ΠΑΣΟΚ. Εμείς τη βγάλαμε από τα μνημόνια. Να σταματήσει πια η τρομοκρατία του κόσμου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δήθεν ένας μπαμπούλας που θα καταστρέψει τη χώρα. Αυτή η καραμέλα έλιωσε. Δεν είμαστε δαίμονες όσοι ανήκουμε στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ρωτήθηκε επίσης για την προδιαγεγραμμένη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, τον Αύγουστο του 2022, και την εξαίρεση της Ελλάδας από την παράταση της ρήτρας διαφυγής. Όπως είπε, «μετά την έξοδο από τα μνημόνια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ήταν δρομολογημένη να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια. Η ΝΔ που έλεγε ότι δεν έχουμε βγει από το τρίτο μνημόνιο το 2018, υλοποίησε χωρίς να καταστρέψει και να χαλάσει τον 4ετή προγραμματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που οδηγούσε τον Αύγουστο του 2022 στην έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης. Αλλά δυστυχώς στο μεταξύ έχουμε την υπαγωγή της Ελλάδας στις εξαιρέσεις από την παράταση της ρήτρας διαφυγής.

Μην κρύβουμε την αλήθεια: Η αλήθεια λέει ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν μια πτωτική τάση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ελλάδα. Κι αυτό που είπε ο κος Ντομπρόβσκις, ότι από το 2023 η Ελλάδα και η Ιταλία -οι χώρες με υψηλό χρέος- θα πρέπει να ξοδεύουν σε δαπάνες λιγότερο απ ‘ότι ο μεσοπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης, σημαίνει ένας κόφτης δαπανών».