Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να διακοπεί οριστικά η ροή του φυσικού αερίου από την Ρωσία είναι η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, οι συσκέψεις είναι διαρκείς και τα σχέδια έχουν ήδη καταρτιστεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κατάσταση. Όμως, οι τιμές καλπάζουν και η καθημερινότητα γίνεται δυσκολότερη μέρα με την ημέρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το ντόμινο των αυξήσεων δεν πιάνουν ταβάνι και αυτό έχει προβληματίσει το κυβερνητικό επιτελείο. Σε αυτό το δυσμενές τοπίο που δεν καλυτερεύει όλα δείχνουν ότι το επόμενο 15νθήμερο θα είναι ένα από τα πιο κρίσιμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με την αγορά να δείχνει μουδιασμένη.

Η αλήθεια είναι ότι κυρίως στις επιχειρήσεις περίμεναν την περίοδο του Πάσχα ως μια ευκαιρία να πάρουν ανάσα καθώς τα μέτρα κατά της πανδημίας έχουν περιοριστεί κατά πολύ. Όμως, το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών έχει συρρικνωθεί και η ανασφάλεια για το επόμενο διάστημα δρα ανασταλτικά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Παράλληλα με την εκτίναξη στις τιμές των πρώτων υλών πολλά προϊόντα έχουν ανατιμηθεί και αυτό δυστυχώς δεν αναμένεται να σταματήσει όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Και ακόμα και αν σταματήσει ο πόλεμος η αγορά θα θέλει καιρό για να ομαλοποιηθεί.

Ανάχωμα στα όσα έρχονται είναι και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2 δισ. που θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στην Βουλή.

Τα σχέδια για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας

Δια στόματος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα τονίστηκε ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μιας οριστικής διακοπής της ροής ενέργειας από τη Ρωσία.

Ήδη, υπάρχουν οι πρόνοιες, ώστε αν συμβεί αυτό να αντικαταστήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, τα αποθέματα ενέργειας.

Μεταξύ των μέτρων που έχει εξετάσει η ελληνική πλευρά, είναι:

  • Η διεθνής διαθεσιμότητα φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου
  • Η δημιουργία από τον ΔΕΣΦΑ μιας νέας πλωτής δεξαμενής φυσικού αερίου, δίπλα από την υφιστάμενη στην Ρεβυθούσα
  • Ετήσιο πρόγραμμα λειτουργίας των ορυχείων της ΔΕΗ και η ευχέρεια μετατροπής λειτουργίας 4 μεγάλων και 1 μικρής μονάδας της ΔΕΗ, δηλαδή 4,5 μονάδων, ώστε αντί για φυσικό αέριο με το οποίο λειτουργούν σήμερα, να λειτουργούν με πετρέλαιο.
  • Επίσης, η κυβέρνηση συγκεντρώνει ποσά από υπερπλεονάσματα που δημιουργούνται από τις επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο ενέργειας και από τις δημοπρασίες των ρύπων και αυτά διοχετεύονται σε μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τέλος, μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση του ΔΕΣΦΑ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργεας και της ΡΑΕ.