Οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων μεταθέτει για λίγες εβδομάδες την κατάθεση στην ελληνική Βουλή της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ της χώρας μας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Θυμίζουμε ότι στις 15 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου του νομοσχεδίου του Υπουργείου Άμυνας για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα πως «δεν ψηφίσατε τη συμφωνία της ΑΟΖ με Αίγυπτο, μια σημαντικότατη και τολμηρή συμφωνία που επιτρέπει στην χώρα να επικαλείται το διεθνές δίκαιο για επίλυση περίπλοκων διαφορών ως προς την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Είπατε «παρών».

Καταψηφίσατε επίσης τη συμφωνία με Γαλλία. Καταψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Δεν υπερψηφίζετε, δηλώνετε «παρών» στις τωρινές συμβάσεις επικαλούμενος την άρνησή σας για τα επιπλέον 6 μαχητικά Rafale που προμηθευόμαστε. Αντιλαμβάνομαι ότι θα καταψηφίσετε και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ που θα έρθει προς κύρωση εντός του επόμενου μήνα. Μετά μην απορείτε που σας αποκαλούμε εθνική παραφωνία σε μια κρίσιμη συγκυρία για την χώρα».

Από το συγκεκριμένο απόσπασμα μάθαμε ότι η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας λοιπόν, θα ερχόταν προς κύρωση στη Βουλή εντός του Μαρτίου. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων, μετατίθεται για τον Απρίλιο, εκτιμώντας ότι μέχρι τότε ενδεχομένως να έχει εκτονωθεί και η κρίση στην Ουκρανία.