Με τεντωμένες τις κεραίες βρίσκονται διαρκώς οι επιτελείς του Μαξίμου καθώς η κρίση στην Ουκρανία ανατρέπει τις γεωπολιτικές ισορροπίες και δημιουργεί νέο status quo στην περιοχή, απαιτώντας από την Αθήνα λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς.

Από την πρώτη στιγμή η χώρα μας έχει συνταχθεί πλήρως με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, με τον πρωθυπουργό να συντονίζει τις αντιδράσεις του στο επίπεδο των ευρωπαϊκών κυρώσεων, προτείνοντας παράλληλα όλα τα κράτη – μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να συμφωνήσουν ότι θα εφαρμόσουν στο πλαίσιο των αντιποίνων στη Μόσχα.  Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας επαναβεβαίωσε την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και δήλωσε έτοιμος να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια του ζητηθεί, ενώ ήδη έγινε η πρώτη αποστολή υγειονομικού υλικού.

Παράλληλα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός με δυο αναρτήσεις του στα social media, με την δεύτερη να είναι στ’ αγγλικά εξέφρασε την οδύνη του για τον θάνατο 10 ομογενών μας από τους βομβαρδισμούς και κάλεσε την Ρωσία να τους σταματήσει άμεσα.

Και το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του εξέφρασε τον αποτροπιασμό της Ελλάδας για τον βομβαρδισμό αμάχων από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 10 Έλληνες ομογενείς στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά της Ουκρανίας και στο χωριό Μπουγάς, το οποίο βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βορείως της Μαριούπολης. Εν τω μεταξύ, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ανησυχία για τη στάση της Τουρκίας

Σε αυτό το περιβάλλον διεθνούς αστάθειας οι επιτελείς των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τη στάση της Τουρκίας δεδομένου ότι έχει διττό ρόλο: ως ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και σε στενή σχέση και ως προνομιακός συνομιλητής του Ρώσου Προέδρου. «Μόνο επιζήμιο θα είναι για την Τουρκία να επιχειρήσει να αξιοποιήσει καιροσκοπικά αυτή τη συγκυρία και ενώ η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη στο ζήτημα της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στέλνοντας παράλληλα ξεκάθαρο μήνυμα πως «η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι αποφασισμένη να προασπίσει την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Το μέτωπο της ενέργειας

Η πολεμική κρίση διαμορφώνει νέες συνθήκες και σε οικονομικό επίπεδο, ειδικά στα ενεργειακά – ζήτημα που απασχόλησε την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, με την ελληνική διπλωματία να πετυχαίνει τη συμπερίληψη στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου την ανάγκης λήψης έκτακτων μέτρων για τα ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εναπόκειται τώρα στην ευρωπαϊκή επιτροπή να λάβει πρωτοβουλίες για να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο το οποίο θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στο ντόμινο των ανατιμήσεων και στο νέο πληθωριστικό κύμα που δημιουργείται. Το οικονομικό επιτελείο θα αναγκαστεί να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, καθώς τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα επιβάλλουν νέο σχεδιασμό, δεδομένου ότι η ανησυχία για την ανάπτυξη είναι έκδηλη.

Οι προτάσεις στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Αθήνας στους ευρωπαίους εταίρους περιλάμβανε την εξαίρεση του κόστους των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και στην ενέργεια από τους δημοσιονομικούς κανόνες για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Είναι άλλωστε σαφές, ότι απαιτείται ο σχεδιασμός ενός νέου συμφώνου σταθερότητας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, όπως αυτές δημιουργούνται από τις νέες συνθήκες.