«Παρών» επέλεξε να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη και σε πολλούς δημιουργήθηκε η απορία για ποιο λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επέλεξε να παράσχει θετική ψήφο σε μια τέτοιου είδους σύμβαση που αφορά τον παιδικό πληθυσμό της συμπρωτεύουσας και των γύρω περιοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κόμμα επέλεξε το «παρών» και όχι το «ναι» στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, γιατί οι διατάξεις προβλέπουν ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα που θα φέρει τον τίτλο «Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος», θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και όχι Δημοσίου Δικαίου.

Όπως τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απευθυνόμενος στους συναδέλφους του από τη Νέα Δημοκρατία, «η αλλαγή του νομικού χαρακτήρα (δηλαδή σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου), δεν είναι καθόλου αθώα και φυσικά, δεν πρόκειται για κάποια ιδεολογική εμμονή δική μας. […] Θεωρώ ότι δημιουργείται ένα πιο ευέλικτο διοικητικό πλαίσιο, για να μπορέσουν οι υποδομές «φιλέτα» του συστήματος υγείας να δώσουν ζωτικό χώρο σε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα επιδιώξουν σε κάποια φάση να έχουν κερδοφορία από τον σκληρό πυρήνα της λειτουργίας του συστήματος υγείας. Δεν μιλάμε τώρα για υποστηρικτικές υπηρεσίες (ασφάλεια, σίτιση, καθαριότητα και λοιπά) που, ούτως ή άλλως, η στρατηγική σας είναι να επαναφέρετε τους εργολάβους. Θεωρώ, λοιπόν, ότι είμαστε σε μια ορατή αναπροσαρμογή γραμμής. Μέχρι τώρα είχαμε τη γραμμή της παθητικής ιδιωτικοποίησης του συστήματος. Δηλαδή, απαξιώνεται το ΕΣΥ, αναστέλλεται η τακτική του λειτουργία, δεν εξυπηρετεί με το πρόσχημα της πανδημίας όλο το φάσμα των αναγκών και των περιστατικών και των χρονίως πασχόντων στη χώρα. Ο κόσμος αυτός αναγκάζεται να αναζητεί υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, να επιβαρύνεται οικονομικά. Άρα είναι μια έμμεση ιδιωτικοποίηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε πως «η επιλογή του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, φυσικά είναι το σύγχρονο μοντέλο το οποίο εφαρμόζεται σε νοσοκομεία του εξωτερικού και αυτό το μοντέλο θέλουμε». Υπέρ της σύμβασης τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, παρών όπως προαναφέραμε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.