Με την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό (που θα ξεκινά από Βεΐκου και θα καταλήγει Γουδή) θα φυτευτούν 2.000 επιπλέον δέντρα με πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπως τόνισε μιλώντας στη Βουλή, ο υφυπουργός Γιώργος Καραγιάννης.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινής Πιπιλή, τόνισε ότι λαμβάνεται ειδική μέριμνα για το πράσινο, τα δέντρα και τις πλατείες όπου αναπτύσσονται προσωρινά τα εργοτάξια της Αττικό Μετρό για την κατασκευή της Γραμμής. Στο πλαίσιο αυτό η πρωτοβουλία για τη δενδροφύτευση γίνεται από το Υπουργείο σε  συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Όπως είπε, «μαζί με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και την ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε. προχωράμε στη σύνταξη μνημονίου που περιλαμβάνει την αγορά και φύτευση επιπλέον 2.000 δέντρων στο Δήμο Αθηναίων. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, η πρώτη φορά που αυξάνουμε το πράσινο ισοζύγιο αφού κάνουμε ένα πολύ μεγάλο έργο υποδομής. Τα δέντρα επιλέγονται, σε συνεργασία με το δήμο ώστε να είναι εγκλιματισμένα στο αττικό περιβάλλον, με καλή αντίδραση στην καταπόνηση που προκαλούν σε αυτά οι ρύποι του αστικού χώρου και λαμβάνοντας υπόψη, το φυτικό παρελθόν κάθε χώρου σε μια προσπάθεια σύνδεσης και υπενθύμισης της προτέρας συνθήκης του».

Όπως τόνισε, το ίδιο το Μετρό στα χρόνια λειτουργίας του «έχει αλλάξει ριζικά τις συνήθειες μετακίνησης των κατοίκων με συνέπεια να αλλάξουν το ίδιο ριζικά και οι συνθήκες κυκλοφορίας και περιβάλλοντος της πρωτεύουσας, καθώς πλέον οι μετακινούμενοι έχουν έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης, περιβαλλοντικά φιλικό, αντί να χρησιμοποιούν τα ρυπογόνα οχήματα οδικής κυκλοφορίας». Ειδικά, η λειτουργία της Γραμμής 4 του Μετρό αναμένεται να μειώσει ακόμα περισσότερο την κυκλοφορία των οχημάτων κατά 53.000 ημερησίως, με αντίστοιχη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 318 τόνους την ημέρα, ενώ επιπλέον 340.000 επιβάτες θα χρησιμοποιούν τη νέα γραμμή καθημερινά.

Μετρό

Ο κ. Καραγιάννης είπε πως για τον σταθμό που θα κατασκευαστεί στο Κολωνάκι και προκειμένου να στηθεί το εργοτάξιο, έγιναν 162 μεταφυτεύσεις, με το ποσοστό να κινείται πολύ υψηλά και να ξεπερνάει το 75%. Σύμφωνα με την Ειδική Μελέτη Προστασίας Αστικού Πρασίνου και Χλωρίδας από τα 212 δέντρα και θάμνους της πλατείας Κολωνακίου:  

  • 146 έχουν μεταφυτευθεί στο Φυτώριο του Δήμου Αθηναίων  
  • 10 στο πάρκο Μαιάνδρου (Μιχαλακοπούλου) – (Νεραντζιές, Λιγούστρα, Πορτοκαλιές)  
  • 2 στην Πλατεία Μαδρίτης (ελιές)
  • 2 στην Πάρκο Ελευθερίας (μποχίνιες)
  • και 2 πλατάνια βρίσκονται προσωρινά στο  Φυτώριο του Δήμου Αθηναίων και θα μεταφυτευθούν στο Τρίγωνο Δρομέα σύντομα.

«Κατά το πέρας της κατασκευής του έργου Της Γραμμής 4, η πλατεία επαναφυτεύεται με νέα δέντρα και φυτά από τη ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ,  λαμβάνοντας υπόψη την προϋπάρχουσα βλάστηση και τις κλιματικές συνθήκες ώστε να βελτιωθεί το  ισοζύγιο πρασίνου. Διαχρονικά η Αττικό Μετρό παραδίδει διαμορφωμένες πλατείες πάνω από το μετρό, με μεγάλη περιβαλλοντική και αισθητική αξία. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η πλατεία πάνω από τον εν λειτουργία σταθμό Πανόρμου που αποτελεί πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή» όπως είπε.