Σε μια έρευνα για τον σχολικό εκφοβισμό που έγινε πριν από δυο χρόνια από τον τότε υφυπουργό κ. Παπαθεοδώρου, η οποία περιήλθε σε γνώση του χθες το βράδυ, αναφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς.

«Σε δείγμα πολύ μεγάλο 65.000 μαθητών από το υπουργείο, το οποίο έφερε ενδιαφέροντα αποτελέσματα τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί, δεν έχουν υποστεί επεξεργασία», ανέφερε, μιλώντας στο Mega.

Ο ίδιος τόνισε ακόμη την ανάγκη να ληφθούν μέτρα και πρωτοβουλίες σε πάρα πολλά επίπεδα για το θέμα του bullying, σημειώνοντας ότι το θέμα είναι ευρύτερο.

Η καθηγήτρια εγκληματολογίας, Βάσω Αρτινοπούλου που έχει γνώση της μελέτης επιβεβαίωσε στον σταθμό την ύπαρξή της, τονίζοντας ότι ξεκίνησε παρατηρητήριο για την πρόληψη της σχολικής βίας και μέσα από ερωτήσεις εξήχθη «υψηλό ποσοστό για λεκτική και ψυχολογική βία», ενώ το αισιόδοξο είναι ότι περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής βίας είναι ελάχιστα.

«Θα πρέπει να συνεχιστεί και τώρα το πρόγραμμα στο υπουργείο αφορά στην επιμόρφωση 14.000 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Παιδείας», εκτίμησε.

Ο κ. Μπαλτάς τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες θα ξεκινήσουν «μιλώντας κατευθείαν σε εκπαιδευτικούς, δασκάλους και γονείς» και ήδη από αύριο είπε ότι το υπουργείο Παιδείας θα επισκεφθεί ομάδα παιδιών από πολυπολιτισμικό σχολείο για να παρουσιάσουν μια δουλειά, με δική τους πρωτοβουλία.

«Θα ζητήσουμε νέες πρωτοβουλίες, ενεργοποίηση καλλιτεχνών, δυνατότητες ανοιχτού διαλόγου στα σχολεία και μαζί με την μελέτη που έχει γίνει και μαζί με τις δυνατότητες που έχουμε ως υπουργείο να προχωρήσουμε σε αυτό το παρατηρητήριο να μπορέσουμε κατά κάποιο τρόπο να τιθασεύσουμε αυτό το φαινόμενο», είπε χαρακτηριστικά.

Για το ζήτημα του εάν θα πρέπει μια σχολή όπως η Γαλακτοκομική να ενταχθεί στο υπουργείο Παιδείας ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο.

«Υπάρχουν πολλές σχολές που δεν είναι στην εποπτεία του υπουργείου, ο σχεδιασμός είναι όλες αυτές ή δυνατόν να έρθουν στη δική μας εποπτεία γιατί το σύστημα της εκπαίδευσης ανεξαρτήτως αν είναι επαγγελματικής κατεύθυνσης ή όχι κάπου έχουν όλες αυτές οι σχολές κοινά στοιχεία», πρόσθεσε.

Σχετικά με το ζήτημα της Νομικής και της κατάληψης που έληξε χθες αναγνώρισε την ύπαρξη προβλημάτων στη χώρα και στα πανεπιστήμια και γύρω από τα πανεπιστήμια.

«Προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε κατά το δυνατό συστηματικά, ήρεμα, να μην οξύνουμε περαιτέρω τα πράγματα, προχωράμε λαμβάνοντας υπόψη τι έγινε και προετοιμαζόμενοι για καλύτερες αντιμετωπίσεις σιγά σιγά», σημείωσε.