Το ενδιαφέρον των διπλωματικών συντακτών μονοπώλησε η πρόταση που διατύπωσε ο υπουργός των Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής, στις Βρυξέλλες , για τη σύγκληση συνόδου κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο του 2011.

Μπροστά στο αδιέξοδο που προδιαγράφεται, μπροστά σε μια ενταξιακή διαδικασία που προχωράει με ρυθμό χελώνας και μπροστά στο δεδομένο ότι τον Ιούνιο θα υπάρξουν εκλογές στην Τουρκία, εμείς προτείνουμε μια σύνοδο κορυφής, που θα δώσει πολιτική ώθηση και πνοή σ’ αυτή τη διαδικασία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γρ. Δελαβέκουρας, τονίζοντας ότι πρέπει σ’ αυτή τη διαδικασία «να μπούμε ξανά πολιτικά, για να δούμε πού πάει αυτή η σχέση και ποιά είναι τα εμπόδια, ξεπερνώντας τα γραφειοκρατικά και τεχνοκρατικά όρια που υπάρχουν, εκ των πραγμάτων.

Η πραγματικότητα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον κεφάλαια να ανοίξουν και όσο η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της, δεν υπάρχει ενταξιακή διαδικασία και αυτό δεν είναι προς όφελος ούτε της χώρας μας ούτε της Ε.Ε.

«Εμείς θέλουμε μια πραγματική και όχι εικονική ενταξιακή διαδικασία», υπογράμμισε.

Στην ερώτηση αν η ελληνική πλευρά έχει συγκεκριμένη πρόταση, απάντησε ότι πρόκειται για τη δημιουργία ενός «νέου Ελσίνκι», ενός νέου χρονοδιαγράμματος το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και χρόνους υλοποίησής τους, για όλο το φάσμα της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

Αναφέρθηκε στα βασικά εμπόδια προώθησης της ενταξιακής διαδικασίας της γείτονος:
1) Ο αργός ρυθμός μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία.
2) Η αμφιβολία για το αποτέλεσμα αυτής της πορείας, δηλαδή την πλήρη ένταξη.
3) Η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της (Πρωτόκολλο της Άγκυρας, (υποχρέωση να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία).

«Δεν ξέρουμε και αυτή τη φορά αν η Τουρκία θα ανταποκριθεί, αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για έναν ξεκάθαρο διάλογο, για να πάρει η διαδικασία σάρκα και οστά και πολιτικό περιεχόμενο και να τεθούν συγκεκριμένα ορόσημα για την υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων» σημείωσε.

«Ταυτόχρονα, μια σύνοδος κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ηγέτες να εκφράσουν την πολιτική τους και να ξαναδεσμευτούν σε ένα όραμα για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στο υπάρχον δομημένο πλαίσιο των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., που αφορά στην Ελλάδα και προβλέπει συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Άγκυρας ως προς την καλή γειτονία, το σεβασμό μειονοτήτων και θρησκευτικών ελευθεριών, τις υποχρεώσεις έναντι της Κύπρου, τόνισε ότι αυτά είναι συστατικά στοιχεία της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας και προφανώς πρέπει να τηρηθούν.

Ερωτηθείς για τη φημολογία περί επικείμενης συμφωνίας εντός του έτους με την Τουρκία, που ενδέχεται να αφορά και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίου, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι τέτοιου τύπου δηλώσεις γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους και δεν έχουν βάση, εφόσον δεν έχει οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα.

Όσο δε για την πορεία των διερευνητικών επαφών, στις οποίες συζητείται η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, είπε ότι «δε μπορούμε να ανακοινώσουμε συγκεκριμένη πρόοδο, αλλά συνεχίζουμε γι’ αυτό το σκοπό και πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της διαδικασίας των διερευνητικών επαφών».