Με έκπληξη, πολλούς ψιθύρους και σε ορισμένες περιπτώσεις παγωμάρα υποδέχθηκε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε τις πρώτες στιγμές της ανακοίνωσης ήταν το χλιαρό χειροκρότημα από μερίδα των βουλευτών στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Οι τελευταίες 48 ώρες είναι αυτές που άλλαξαν άρδην τα δεδομένα στην απόφαση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς ο κ. Τσίπρας βρέθηκε σε δυσχερή θέση να συγκεράσει την επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τις σφοδρές αντιδράσεις κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δεν ήθελε να δει έναν «παράταιρο» Επίτροπο να μπαίνει στο Κολέγιο των Επιτρόπων διασαλεύοντας τις ισορροπίες μεταξύ τους, καθώς στις τάξεις του συγκαταλέγονται πρόσωπα προερχόμενα μόνο από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Από το βράδυ της Κυριακής το μέχρι τότε αδιαφιλονίκητο φαβορί για την Προεδρία, Δημήτρης Αβραμόπουλος ξεκίνησε να χάνει έδαφος, καθώς στο πρωθυπουργικό περιβάλλον επιθυμούσαν να βρεθεί μία χρυσή λύση με το εσωτερικό του κόμματος για να μετριαστούν οι αντιδράσεις τόσο για την προεδρική υποψηφιότητα, όσο κυρίως και για την πρόθεση της κυβέρνησης να υποβάλλει αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, για την οποία είχε ήδη ρίξει «προειδοποιητικές βολές» η Αριστερή Πλατφόρμα.

Την ίδια ώρα και ενώ από το περιβάλλον του κ. Αβραμόπουλου μέχρι την Κυριακή διαρρεόταν ότι επιστρέφει στην Αθήνα για να εγκατασταθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, από τα μεσάνυχτα διεκόπη σύμφωνα με πληροφορίες κάθε επικοινωνία του Μαξίμου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο.

Στο πλευρό του Παναγιώτη Λαφαζάνη για υποψηφιότητα από το χώρο της Αριστεράς είχαν ταχθεί αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου και με δημόσιες τοποθετήσεις τους, όπως αυτή του Μανώλη Γλέζου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν έπεσε στο τραπέζι το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου ήταν σαφώς μετριασμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες για τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Σε αντίστοιχο φόντο κινήθηκε εξάλλου ο κ. Λαφαζάνης και κατά την ομιλία του στην ΚΟ, που υπογράμμισε ότι θα προτιμούσε έναν Πρόεδρο από την Αριστερά, αλλά εφόσον αποτελεί την επιλογή του πρωθυπουργού θα στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Γιατί όχι Πρόεδρος από την Αριστερά

Την απάντησή του στο ερώτημα γιατί δεν πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιο πρόσωπο προερχόμενο από την Αριστερά έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν ανακοινώσει το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μία ενωτική και συσπειρωτική υποψηφιότητα για το σύνολο του ελληνικού λαού.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός εξήγησε γιατί απέρριψε την πρόταση που είχε κατατεθεί από πολλά στελέχη και ως επί το πλείστον από μέλη και βουλευτές του κόμματος από την Αριστερή Πλατφόρμα, κάνοντας λόγο για ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης.

«Αυτή η πρόταση είναι εύλογη», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η Αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντι στην Ιστορία, η δύναμή της ήταν πάντα ότι δεν διεκδικούσε τα αξιώματα για τον εαυτό της».

«Χρειαζόμαστε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία, με υψηλό αίσθημα και να χαίρει εκτίμησης τόσο στην κοινωνία όσο και στη Βουλή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός με την υποψηφιότητα Παυλόπουλου, που αποτελεί το alter ego του Κώστα Καραμανλή κατάφερε να κάνει ένα άνοιγμα τόσο στο καραμανλικό μπλοκ, όσο κυρίως στην ευρεία κοινωνική του βάση για συστράτευση με την κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της διαπραγμάτευσης και της χάραξης ενός νέου δρόμου για την ελληνική οικονομία.

Αντιδράσεις μέχρι την ψηφοφορία

Πέραν των αντιδράσεων που εκφράστηκαν από πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως προερχόμενους από την Αριστερή Πλατφόρμα, κατά της υποψηφιότητας Παυλόπουλου τάχθηκε και η συνεργαζόμενη με το ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κοζάνης, Ραχήλ Μακρή.

Διαρροές ωστόσο κατά τη διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας που είναι ονομαστική και δεν επιφέρει θέμα κομματικής πειθαρχίας δεν αναμένεται να υπάρξουν, με μοναδικό ερωτηματικό την κ. Μακρή που ισχυρίστηκε ότι δεν θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου.

Δεδομένου ότι η υποψηφιότητα Παυλόπουλου θα υποστηριχθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Νέα Δημοκρατία αναμένεται να μετακομίσει στο Προεδρικό Μέγαρο με 238 ψήφους.