Για τη στρατηγική συμφωνία που υπέγραψε την Τρίτη (28/9) με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να ενημερώσει τη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη 5 Οκτωβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι το γραφείο του πρωθυπουργού: «O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ζητάει να ενημερώσει το Σώμα σύμφωνα με το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής, την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 10.00, σχετικά με την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Γαλλία για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια».

Τι προβλέπει η συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στο Παρίσι όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Ο Μητσοτάκης με τον Μακρον στο Παρίσι

Η χώρα μας παράλληλα θα παραλάβει σε χρόνο – ρεκόρ, 3+1 φρεγάτες Belharra με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Οι εν λόγω φρεγάτες υψηλής τεχνολογίας και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.

«Σήμερα είναι μια ημέρα ιστορική για την Ελλάδα και τη Γαλλία. Με τον Εμανουέλ Μακρόν αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας, διευρύνοντας παράλληλα την διάθεση των κρατών μας για συμπαράταξη, για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Ο Μητσοτάκης με τον Μακρον στο Παρίσι