Σε κοινή δήλωση προχώρησαν οι τομεάρχες Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης, Εθνικής Άμυνας Θοδωρής Δρίτσας και οι αναπληρωτές Τομεάρχες, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Σαρακιώτης, Εθνικής Άμυνας Γιώργος Τσίπρας, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τον διαγωνισμό για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Όπως τονίζουν, «η κυβέρνηση μετά τον πρώτο άγονο διαγωνισμό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά του Φεβρουαρίου έσπασε στα δύο την προς πώληση εγκατάσταση και προκήρυξε, με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, νέους διαγωνισμούς με προκλητικά σύντομη διάρκεια ενός μήνα, με χαμηλότερο κατώτατο τίμημα κατά 45% στο πολύτιμο κομμάτι της ΕΤΑΔ (Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ) και σχεδόν μηδενικό τίμημα στην υπόλοιπη εγκατάσταση της ΕΝΑΕ (Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ).

Την Παρασκευή η διοίκηση της ΕΝΑΕ ανήρτησε στο site ανακοίνωση για παράταση του διαγωνισμού που κατέβασε σε μισή ώρα, και από σήμερα το πρωί φημολογείται ότι ανέκρουσε πρύμναν και εν τέλει θα τον παρατείνει διότι προέκυψαν νέοι επενδυτές της τελευταίας στιγμής».

«Η αδιαφάνεια, οι μεθοδεύσεις τριτοκοσμικού τύπου και οι παλινωδίες μόνον με «ευρωπαϊκό επενδυτικό περιβάλλον» και με ελεύθερη αγορά δεν συνάδουν, ενώ ναρκοθετούν το μέλλον των ναυπηγείων. Σε κάθε περίπτωση, με ποια λογική ο δεύτερος διαγωνισμός ήταν τόσο προκλητικά σύντομος όταν αναμενόταν τέτοιος ανταγωνισμός;» αναρωτιούνται.

Και καταλήγουν σημειώνοντας πως «οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί ενώ συνεχώς παλινωδούν για τα θέματα των Ναυπηγείων, το μόνο που δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να κάνουν είναι να προστατεύσουν το προσδοκώμενο αντίτιμο για το Δημόσιο, τις θέσεις εργασίας και τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους, και το κύρος της χώρας που προκηρύσσει διαγωνισμούς “πατρόν” ως προς το τίμημα και λάστιχο ως προς τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, όπως κάνουν χώρες της υποσαχάριας Αφρικής».