Εκπρόσωποι από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και το υπουργείο Εσωτερικών θα συγκροτήσουν την κοινή επιτροπής στόχος της οποίας θα είναι η επεξεργασία του ενιαίου νομοθετήματος που θα προσπαθήσει να επιλύσει μια σειρά προβλήματα που επισημάνθηκαν, σήμερα, στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος.

Ο υπουργός, που παραβρέθηκε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Θεόφιλο Λεονταρίδη και τον υφυπουργό Γιώργο Ντόλιο, ανέφερε ότι στη συνεδρίαση αναφέρθηκαν θέματα που η επίλυσή τους θα ήταν θετική για τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα οποία θα μπορούσαν να επιλυθούν σε ένα ενιαίο νομοθέτημα.

Σημείωσε, επίσης, ότι αν και η Αυτοδιοίκηση το 2010 είχε τη δική της αρνητική συμβολή στο χρέος με 1,5 δισεκ. ευρώ, που αντιστοιχούσε στο 1,3% του ΑΕΠ, σήμερα είναι πλεονασματική.

Κι αυτό το κατάφερε μέσα από πολλές θυσίες που έκανε, αναδεικνύοντας συγχρόνως ένα ιδιαίτερο κοινωνικό πρόσωπο, είπε ο κ. Ντινόπουλος, ωστόσο δήλωσε ότι δεν είναι «πολιτικά ικανοποιημένος» από τους δήμους «διότι υπήρξαν πάρα πολλές αποφάσεις που πάρθηκαν κατά της αξιολόγησης». «Αλλοίμονο εάν δεν τηρούμε τους νόμους που ψήφισε το Κοινοβούλιο» είπε και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι και η αξιολόγηση θα προχωρήσει».

Αναφερόμενος στην ενδοδημοτική κινητικότητα που ολοκληρώθηκε, σημείωσε ότι «είχαμε πει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις και το τηρήσαμε», ενώ σε ό,τι αφορά τους πόρους τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόθεση από το υπουργείο Εσωτερικών για συρρίκνωση πόρων».

Σχετικά με το Οικονομικό Παρατηρητήριο, ανέφερε ότι «ίσως αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο του Παρατηρητηρίου για να γίνει πιο αποτελεσματικό», ενώ αναφερόμενος στα οικονομικά των δήμων, αφού επιδοκίμασε τους δήμους για τη μέχρι τώρα προσπάθεια, σημείωσε ότι «τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν ότι το 2015 θα απαιτηθεί πάλι προσπάθεια».

Τέλος, επισήμανε ότι «όταν καταρτίζεται ένας δημοτικός προϋπολογισμός δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ένα δάνειο που γνωρίζουμε ότι δεν θα χορηγηθεί» και τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, διότι διαφορετικά αλλοιώνεται η συνολική εικόνα της Αυτοδιοίκησης και των ανθρώπων της που δίνουν καθημερινή μάχη, συχνά με αυταπάρνηση, για επίλυση των προβλημάτων.