Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, τόνισε πως η Ελλάδα με τη ναυτιλία της βοηθάει σημαντικά στη μεταφορά προϊόντων σε πολλές από τις περίκλειστες χώρες όλου του κόσμου,μιλώντας σήμερα στη Βιέννη στη Δεύτερη Παγκόσμια Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις Περίκλειστες Αναπτυσσόμενες Χώρες, στην οποία συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας του οργανισμού και περισσότεροι από 1.000 εκπρόσωποι από 90 χώρες.

Όπως επισήμανε ο κ. Γεροντόπουλος, η Ελλάδα προτείνει ένα δημιουργικό μείγμα διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων και των εγχώριων πηγών, ενώ μέσα σε αυτό το πλαίσιο θέλει να υπογραμμίσει τη σημασία και συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, η Ελλάδα αναμένει από την παρούσα Διάσκεψη να αποφέρει αποτελεσματικές πολιτικές σε διεθνές, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, στους τομείς του διεθνούς εμπορίου, της διακίνησης αγαθών, της ενεργειακής αυτονομίας και της ανάπτυξης των επικοινωνιών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, η Ελλάδα ως κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει υπέρμαχος της αναπτυξιακής ατζέντας, και εστιάζει ειδικότερα στην εφαρμογή του σχεδίου ανάπτυξης που αποφασίστηκε από την πρώτη Διάσκεψη, ως μέσον για να αντιμετωπιστούν οι συγκεκριμένες αδυναμίες των περίκλειστων κρατών.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Γεροντόπουλος επισήμανε επίσης, ότι χάρη στην εφαρμογή του προγράμματος δραστηριοτήτων της πρώτης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τις Περίκλειστες Αναπτυσσόμενες Χώρες, τα τελευταία 10 χρόνια, πολλές από αυτές βελτίωσαν το μακροοικονομικό τους περιβάλλον και μετατράπηκαν σε ελκυστικούς προορισμούς για ξένους επενδυτές.

Παρ’ όλα αυτά, όπως πρόσθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, οι συγκεκριμένες χώρες εξακολουθούν να βρίσκονται μεταξύ των φτωχότερων από πλευράς ανάπτυξης κρατών, και για τον λόγο αυτόν, η Ελλάδα θεωρεί πολλές εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένων του Αφγανιστάν, της Αρμενίας, της Μολδαβίας και της Αιθιοπίας, ως χώρες προτεραιότητας.

Ο κ. Γεροντόπουλος βρίσκεται από χθες στη Βιέννη, εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε αυτή την Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ, ενώ απόψε πρόκειται να συναντήσει τα μέλη της ελληνικής ομογένειας που ζουν στην αυστριακή πρωτεύουσα, σε μεγάλη συγκέντρωση στο ιστορικό κτίριο της ελληνικής πρεσβείας.

Προηγήθηκε επίσκεψή του στην Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης -που είναι το αρχαιότερο εν ενεργεία ελληνικό σχολείο στο εξωτερικό, λειτουργώντας αδιαλείπτως από το 1804 μέχρι σήμερα- και στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, όπου είχε συνομιλίες με τον μητροπολίτη Αυστρίας-Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιο.

Αύριο, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος φθάνει στη Βιέννη για πολυήμερη επίσκεψη στην Αυστρία ως επίτιμος προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια του Ιδρύματος «Προ Οριέντε» για τον Διάλογο Ρωμαιοκαθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας.