Δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων του lockdown, καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και η πίεση στα νοσοκομεία και οι δύσκολες εφημερίες συνεχίζονται. Χθες το απόγευμα συνεδρίασε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων με επίκεντρο την επιδημιολογική κατάσταση στις τρεις κόκκινες περιοχές, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Λάρισα, όπου ανεστάλη το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέχρι τις 12 Απριλίου.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ωστόσο σήμερα αναμένεται η κύρια συνεδρίαση των ειδικών με τη συμμετοχή και της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως με κεντρικό θέμα το άνοιγμα των σχολείων, δεδομένου ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση σε συνδυασμό με το εργαλείο των self test, το οποίο λειτουργεί ως «όπλο» προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Σε δύο γραμμές οι ειδικοί

Με το σκεπτικό ότι οι ημερομηνίες μέχρι την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων είναι πλέον ανελαστικές, από πλευράς της κυβέρνησης δίνεται προτεραιότητα στο άνοιγμα των λυκείων. Η συζήτηση για το Γυμνάσιο και τα Δημοτικά μετατίθεται – όπως όλα δείχνουν – για μετά το Πάσχα. Ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται ήδη διχασμένοι και οι τοποθετήσεις τους κινούνται σε δύο κατευθύνσεις: α) μερίδα των ειδικών προκρίνει το άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου και αυτό γιατί δεν αναμένεται άμεση αποσυμπίεση των επιδημιολογικών δεδομένων και υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω διασπορά, δεδομένου ότι οι ενδοοικογενειακές λοιμώξεις έχουν αυξηθεί πολύ. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας έχει τοποθετηθεί επ’ αυτού αρνητικά, εξηγώντας ότι είναι ανέφικτο, επειδή οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και δεν μπορεί να συνδυαστεί η εξ αποστάσεως με την δια ζώσης εκπαίδευση.

β) στην πλειονότητά τους ωστόσο τα μέλη της επιτροπής συντάσσονται με την πρόθεση της κυβέρνησης για άνοιγμα τη Δευτέρα στις 12 Απριλίου όλων των τάξεων του Λυκείου. Το στίγμα έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης σημειώνοντας: «Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά και με ζητήματα μαθησιακά». Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ωστόσο, η εισήγηση της επιτροπής να μην περιλαμβάνει καθολικό άνοιγμα των Λυκείων αλλά η επιστροφή των μαθητών στα θρανία να σχετίζεται με τις επιδημιολογικές συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται ανά περιοχή.

Υποχρεωτικά τα self test για μαθητές – εκπαιδευτικούς

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διανομή των self test ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 στα φαρμακεία, προκειμένου να είναι διαθέσιμα από αύριο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς των Λυκείων που κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα και την Παρασκευή στις υπόλοιπες περιοχές. «Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προμηθευτούν τα τεστ άμεσα, καθώς η συζήτηση είναι από την επόμενη Δευτέρα να λειτουργήσουν τα λύκεια» επισήμανε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Σημειώνεται ότι το self test είναι υποχρεωτικό για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, καθώς χωρίς το αποδεικτικό έγγραφο οι μαθητές δεν θα μπορούν να παρακολουθούν ούτε δια ζώσης ούτε εξ αποστάσεως μαθήματα.

Βήμα βήμα η διαδικασία

● Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν

● Το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

● Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

● Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή, προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο .

● Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Προβληματίζουν τα λύματα

Σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο του κορονοϊού στα αστικά λύματα των 7 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 29 Μαρτίου – 4 Απριλίου, σε σχέση με την εβδομάδα 22-28 Μαρτίου.

Οι πτωτικές τάσεις κυμαίνονται από -2% στην Περιφέρεια Αττικής μέχρι -94% στα Χανιά. Επισημαίνεται, όμως, ότι σταθερές παραμένουν ουσιαστικά οι συγκεντρώσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής (-2%) και της Πάτρας (-5%), καθώς στις δύο αυτές περιοχές οι μεταβολές εμπίπτουν στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Αντίθετα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στις πόλεις του Βόλου (+112%), της Ξάνθης (+88%) και της Θεσσαλονίκης (+56%).