Λίγες ημέρες πριν από την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει λόγο για θετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Εξηγείται ότι επιχειρείται εκατέρωθεν να βρεθούν πιθανά σημεία σύγκλισης σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ο Χρήστος Ταραντίλης είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε στη θέση που αναμένεται να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές, είναι άτυπες, δεν είναι δεσμευτικές, δεν είναι κάτι επίσημο, θα εξετάσουμε εάν μπορεί να βρεθεί σημείο σύγκλισης με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να μπει οριστικό τέλος στις ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή».

Ερωτηθείς για το προσκλητήριο που απηύθυνε ο Τούρκος Πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Αυτές οι συναντήσεις δεν θα πρέπει να μας εντυπωσιάζουν. Θα πρέπει να γίνονται και να μην αποτελούν είδηση. Σίγουρα κάποιες τέτοιες συναντήσεις είναι χρήσιμες».

Ωστόσο χρονικά μία τέτοια συνάντηση την τοποθέτησε μετά το πέρας των διερευνητικών επαφών. Τέλος, ερωτηθείς για τη θέση της κυβέρνησης στο θέμα που ξέσπασε με τη δήλωση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Ισλάμ απάντησε: «Οι διερευνητικές επαφές δεν αφορούν θρησκευτικά ζητήματα. Η κυβέρνηση προφανώς και σέβεται όλες τις θρησκείες».